Nieuws
1175218
Nieuws

Wereldvrouw Madeleine Albright:

'Vrouwen gunnen elkaar niets'

Een decennium geleden was ze één van de machtigste vrouwen van de wereld en nog steeds begeeft ze zich tussen de groten der aarde: Madeleine Albright. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten is in ons land ter promotie van haar laatste boek Praagse winter, dat over haar tragische familie geschiedenis gaat.

Tussen allerlei afspraken door een voor haar dagelijkse powernap zien we kans haar te spreken. “Vrouwen lijden aan het Queen-be-complex. Ze gunnen elkaar niets.”

Vrouwelijke president

Een vrouw als president van haar land zou de democraat in hart en nieren toejuichen. „In Amerika zeggen we altijd dat we in alles nummer 1 zijn, maar niet als het hierop aankomt. Andere landen hebben allang een vrouwelijke president gehad, maar of het er snel van komt, dat zal de tijd leren.”

Albright zet zich al haar hele leven in voor vrouwenzaken in de wereld. „Vrouwen zijn in alle landen minstens 50 % van de populatie en soms meer. Ik geloof erin dat je alleen een stabiele maatschappij kan hebben als er economische en politieke gelijkheid is voor vrouwen. In die landen is er vrede en is alles beter georganiseerd.”

Albright trouwde kort na haar studie met haar grote liefde Joe Patterson Albright en kreeg drie dochters, waarvan een tweeling. In 1982 werd ze tot haar grote verdriet verlaten door haar man voor een andere vrouw. “Ik heb het niet zo goed gedaan wat dat betreft. Het ergste was dat ik er geen controle over had. Hij werd verliefd en ging weg klaar was het.”

Werkende moeder

Als werkende moeder heeft ze zich vaak schuldig gevoeld. “Vooral vrouwen praten elkaar een schuldgevoel aan. Dan zeiden ze tegen mij ‘hoor je nu niet je kind van school op te halen in plaats van hier op kantoor te zitten’. Wij, vrouwen, zijn goed in elkaar keihard te beoordelen. Wij zijn zelf de grootste criticasters.”

Van haar kinderen krijgt ze een dikke voldoende voor haar moederschap. “Ik heb het vaak over met mijn dochters, zelf nu ook aan de man, kinderen en carrière, dus ze weten hoe het is. Ze zeggen ‘mama je hebt het goed gedaan’ en dat is het enige wat voor mij telt.”

Vrouwen met macht

Of ze ook een zodanig geweldige carrière had gehad als ze niet was gescheiden weet ze niet. Sindsdien wil het niet echt lukken met de mannen. “Ik heb wel eens wat gehad maar echte relaties werden dat niet. Mijn drukke baan heeft daarbij ook niet geholpen. Mannen vinden het moeilijk mij te benaderen, zijn bang voor vrouwen met macht.”

Voor vrouwen is het er niet simpeler op geworden sinds de emancipatie en feministische golf zegt Albright. “Vroeger dachten vrouwen we kunnen het niet en nu moeten ze alles doen. Ondanks dat vrouwen multitaskers zijn en uitstekend in staat verschillende dingen gelijk te doen is het niet makkelijk. Er is een enorme druk om te presteren. Vooral door onderlinge strijd tussen de vrouwen. Je hebt juist als vrouw hulp nodig van elkaar. Ik zeg altijd ‘er is een speciaal plekje in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen’. Ze lijden aan het Queen-be-complex, ze willen allemaal de koningin zijn. Een vrouw neemt niet zo gauw een vrouw aan. Misschien dat jaloezie een rol speelt. Vrouwen veroordelen elkaar juist, niet de mannen, maar de vrouwen gunnen elkaar niets.”

Quotum

Over een wettelijk quotum voor vrouwen in de politiek of zakenleven heeft ze nog zo haar twijfels. “In Amerika moeten wij er niets van hebben. Ik weet dat het vooral in Scandinavische landen goed heeft gewerkt. Ik zie liever een man met hart voor vrouwenzaken op een belangrijke positie dan een vrouw als Sarah Palin of Michelle Bachmann.”

 

Lees het hele interview met Albright in de Telegraaf van vandaag

Denk jij dat Albright gelijk heeft: gunnen wij elkaar niets? Creëren wij ons eigen glazen plafond?

Praat met ons mee!