Nieuws
1175221
Nieuws

'YouTube schrapt 60 procent van kanalen'

Internetgigant Google verwacht zo'n 60 procent van de nieuwe kanalen op zijn videosite YouTube niet opnieuw van financiering te voorzien. Vermoedelijk zullen deze kanalen, die zijn opgezet met mediapartners, dan ook geschrapt worden.

De kanalen zijn een initiatief van het bedrijf om YouTube als entertainmentmedium in de markt te zetten. Het imago van de videosite, dat vooral bekend is van grappige en opvallende amateurfilmpjes, moet op de schop. Hiervoor is het bedrijf samenwerkingen aangegaan met ondermeer productiebedrijven en beroemdheden.

Voor het komende jaar wil Google enkele van deze samenwerkingen voortzetten. Het verwacht echt dat slechts 40 procent van de huidgie kanalen een herinvestering krijgt. Hierbij krijgen de producenten tot $5 miljoen om video's te maken die minstens een jaar alleen op YouTube te zien zijn.

Het bedrijf kijkt voornamelijk naar de kijktijd bij een kanaal, oftewel hoe lang bezoekers blijven hangen bij een video. Daarnaast wordt ook gekeken naar hoe efficiënt de contentpartner is omgegaan met het geïnvesteerde geld. Opvallend is dat de opbrengsten uit advertenties niet zwaar worden meegeteld. Google stelt zich te realiseren dat dit nog een punt is waar over de hele linie verbetering in moet worden gebracht.