Nieuws
1175224
Nieuws

Kroon kan zich kritiek Van Vliet voorstellen

Karsten Kroon, renner van Saxo Bank, kan zich voor een deel wel vinden in de kritiek van bondscoach Leo van Vliet op de wielrenners van Rabobank. „Er zit wel verschil tussen de Rabojongens en de andere renners. Bij de Rabo's moet het precies gaan zoals zij het in hun hoofd hebben, anders is het huis te klein”, vertelde Kroon een dag nadat Van Vliet zijn hart had gelucht.

Kroon is bovendien ervaringsdeskundige, hij reed jaren voor de Raboploeg. „Toen was het precies hetzelfde en misschien was ik ook wel zo. Bij Bjarne Riis wordt veel meer als team gedacht en laten renners elkaar meer in hun waarde.”

Kroon, wegkapitein van de Nederlanders bij de wegwedstrijd bij de WK wielrennen, geeft voorbeelden van ergernissen. „Het zijn kleine dingen maar als je met de groep gaat trainen en de helft gaat plassen, dan vind ik het raar dat de andere helft hard doorrijdt. En als er op het einde van een training een kruispunt is waar een paar renners moeten stoppen, wachten de anderen niet. Ik vind dat raar, ik denk ook niet dat het bij andere ploegen zo gaat. Bij Riis in ieder geval niet, die wil zowel in training als in koersen een eenheid zien. Dat zijn ze bij Rabo niet zo gewend en dat was vroeger ook al niet.”

„Wielrennen is ook een merkwaardige sport”, benadrukt Kroon. „Het is een teamsport, maar ook een individuele sport waarin je soms egoïstisch moet zijn. Maar het wordt nu wat opgeklopt, maar ik heb met de ploeg een leuke week gehad.”

Van Vliet had zich gestoord aan het gedrag van een aantal Raborenners die volgens de bondscoach bij hun ploeg een harde hand missen. Het leidde tot discussie waarin Bauke Mollema de woorden van Van Vliet afdeed als onzin en Lars Boom het Raboteam een „goe ploegske” noemde.