Nieuws/Binnenland
1175227
Binnenland

’Het idealiseren van jeugd maakt dat ouderen niet meer meetellen’  

Uitslag Stelling: Niets mis met rimpels

Tussen de dagelijkse boodschappen door even een ’anti-verouderingsbehandeling’ ondergaan in een botoxwinkeltje van Robert Schoemacher: deelnemers aan de Stelling van de Dag zien er niets in. De oprukkende cosmetische industrie praat ons maar ’problemen’ aan die helemaal geen problemen zijn, vindt u. „Kinderen mogen geen kind zijn en ouderen niet ouder. Aangeprate frustraties.”

Vanaf december opent cosmetisch arts Schoemacher ’botoxwinkels’ in verschillende winkelgebieden, met de bedoeling anti-verouderingsbehandelingen voor een breder publiek toegankelijk te maken. U loopt er niet warm voor.

 

Zes op de tien zijn helemaal geen liefhebber van cosmetische ingrepen tegen rimpels en andere sporen van ouderdom en in het bijzonder van botox bent u niet gecharmeerd. „Kleine chirurgische ingrepen zoals het verhelpen van hangende oogleden is geen bezwaar, maar de overdreven botox-hype is zeer ongezond.” Al roeren ook de tegenstanders van deze stelling zich kranig: „Je moet niets, het kan en het mag. Sommige mensen worden mooi oud, anderen niet. Voor die laatste groep snap ik het best.”

 

Ruim driekwart is van mening dat zulke laagdrempelige anti-verouderingswinkeltjes alleen maar bijdragen aan een taboe op ouderdomsverschijnselen. „Het is opdringen van volkomen overbodige ingrepen. Accepteer dat de natuur haar gang gaat, en laat die zogenaamde arts maar schoenen gaan repareren.”

 

Trouwens, maar liefst 85% vindt dat botoxbehandelingen helemaal niet helpen tegen zichtbaar ouder worden. „Met botox behandelde gezichten zien er onnatuurlijk uit. Je gezicht wordt minder expressief en dat geeft wel een strakke, maar bepaald geen jonge uitstraling.”

 

En voor zover het wel helpt, vindt u er gewoon niets aan. „We hoeven toch niet allemaal dezelfde perfecte rimpelvrije gezichten te hebben? Hier en daar een uiterlijk gebrek is menselijk en onderscheidt ons van de anderen!” Daarbij vindt 91% dat het schoonheidsideaal veel te eenzijdig op ’jong’ is gebaseerd. Waarom zou alleen maar mooi zijn wat jong is, vraagt u zich af: „Iedere leeftijd heeft zijn charme. Uitstraling komt door karakter, niet door botox of andere kunstgrepen.”

 

Zelf vindt 81% het helemaal niet erg om in de spiegel te kunnen zien dat u elk jaar een jaartje ouder wordt. Velen zijn er zelfs trots op. „Ouder worden is geen straf, maar een gunst”, merkt iemand op. „Ik ben 85 jaar en trots op mijn grijze haar en rimpels. Ze zijn de verdienste van mijn leven”, filosofeert een ander. Bovendien vindt 83% dat er best wat meer eerbied mag zijn voor rimpels en grijze haren. „Ouder worden mag blijkbaar niet meer”, verzucht iemand. „Ouderen worden zo langzamerhand als een vreemde diersoort gezien.”

 

IJdel

 

Toch bent u niet zo streng over mensen die zich wel kunstmatig laten verjongen. Goed, het is wel een beetje ijdel, vindt 59%, maar dat is ieders eigen zaak, vindt u. „Ik vind het lachwekkend, maar iedereen moet het zelf weten, hoor. Lijkt me wel een beetje moeilijk leven zo.” Anderen zijn ronduit voorstander: „Waarom zou je je eigen carrosserie niet mogen uitdeuken en die van je auto wel?”

 

U gaat het er vooral om, dat de botoxwinkeltjes die Schoemacher in winkelcentra wil openen, wel erg de nadruk leggen op hoe ’normaal’ het is om wat aan je ouderdom te laten sleutelen en dat bevalt u niet. U spreekt van ’welvaartsidioterie’ en ’misbruik van onzekere mens’. „De jeugd van nu krijgt dus mee dat rimpels iets om je voor te schamen zijn en dat ouder worden qua uiterlijk fout is. Bah!” Al merkt ook iemand op: „Er zijn andere winkels die ik veel liever uit het straatbeeld geweerd zie worden. Dat ze er zijn betekent nog niet dat je er ook gebruik van moet maken.”