Nieuws/Buitenland
1175228
Buitenland

Homo's belaagd in undercoverreportage

Vuile blikken, verwensingen en zelfs expliciete bedreigingen. Dat viel een homokoppel ten deel toen het zich voor het Belgische tv-programma Volt liet volgen met een verborgen camera terwijl het hand in hand over straat liep. Schokkend, zo oordelen veel kijkers na het zien van de beelden. Maar ook pijnlijk herkenbaar.

In de reportage is te zien hoe twee jonge homo’s zich openlijk hand in hand en gearmd op straat begeven in met name allochtone wijken in België. Van een ongestoorde wandeling is geen sprake. De twee worden nageroepen, uitgejouwd, bespot en op het laatst zelfs bedreigd door een groepje allochtone hangjongeren dat de basisschoolleeftijd nog nauwelijks is ontstegen. De piepjonge groep ziet de homo’s kennelijk als een makkelijk doelwit en eist onder bedreiging geld van de twee.

De reportage doet denken aan de documentaire van de jonge filmmaakster Sofie Peeters die onlangs op de Belgische tv was te zien. Zij liet zich daarin met een verborgen camera filmen terwijl ze over straat loopt in Brussel. Kijkers waren er getuige van hoe Peeters om de haverklap werd nagesist, lastiggevallen en uitgescholden voor hoer. Ook in haar geval waren het vooral mannen van allochtone afkomst die haar belaagden.

De ophef over die documentaire was zo groot, dat het bestuur van de Belgische hoofdstad besloot een nieuwe wet aan te nemen waardoor seksistische mannen een boete kan worden opgelegd van maximaal 250 euro.