Nieuws/Binnenland
1175241
Binnenland

'Onderzoek naar gif in tatoeages'

Het is hard nodig dat er een onderzoek komt naar giftige stoffen in tatoeages. Gezondheidsdeskundigen zijn bezorgd nu uit een Duits studie blijkt dat in tatoeage-inkt vaak kankerverwekkende stoffen zitten. Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vindt regelmatig giftige stoffen in tatoeage-inkt.

Dat schrijft de NOS. De onderzoekers willen weten wat de gezondheidseffecten zijn op lange termijn van de giftige stoffen. Daar is nu nog te weinig over bekend. "Er is geen grootschalig onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van tatoeages", vertelt Paul Janssen, risicobeoordelaar van het RIVM. "De consument verwacht dat het veilig is, maar eigenlijk weten we dat helemaal niet zeker." 

Janssen zou zijn eigen kinderen daarom afraden om een tatoeage te laten zetten.. “Wie een tatoeage neemt, laat een behoorlijke hoeveelheid kleurstoffen in zijn huid injecteren. Hoeveel daarvan het lichaam ingaat, weten we niet precies. Wat we wel weten is dat er soms benzidine in voorkomt en dat kan blaastumoren veroorzaken."