Nieuws/Binnenland
1175242
Binnenland

CDA schort oordeel over Griekenland-deal op

Het CDA kan nog niet instemmen met de nieuwe afspraken die zijn gemaakt over de leningen aan Griekenland. Eerst moet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief aan de Kamer precies uitleggen wat er in Brussel is afgesproken en aantonen dat er nu werk wordt gemaakt van hervormingen in Griekenland en er „een geloofwaardige strategie is voor de toekomst”.

Dat zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Hij vindt het belangrijk dat de Grieken uitstel en lucht wordt verleend, maar wil wel een verklaring voor de tegenslag aan Griekse kant.

Volgens Van Hijum moet Europa steeds kiezen tussen twee kwaden en is nu nog onvoldoende duidelijk over de deal. Er zijn alleen persverklaringen en ook het rapport van de trojka (ECB, IMF en Europese Commissie) is er nog niet. „Het gaat er om wat de minst schadelijke keuze is voor Nederland en wat ons de mogelijkheid geeft om de druk op Griekenland maximaal te houden. Steun aan Griekenland is altijd voorwaardelijk.”

Het CDA heeft eerder het verlagen van de rentes op de Griekenland leningen - wat Nederland 70 miljoen euro per jaar kan kosten - niet uitgesloten, maar eis daarvoor is voor Van Hijum wel onder meer dat de Griekse elite zich niet langer kan onttrekken aan belastingheffing.