Nieuws
1175244
Nieuws

Rutte geeft concessie over Griekenland toe

Premier Mark Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte dat er geen extra geld zou gaan naar Griekenland „niet helemaal” kan nakomen. Rutte gaf dinsdag toe dat er in het akkoord dat de eurolanden in Brussel hebben gesloten een „concessie” is gedaan. Onderdeel van de afspraken is dat de rente over Griekse leningen omlaag gaat. Dat kost Nederland jaarlijks zo'n 70 miljoen euro gedurende 14 jaar: opgeteld ongeveer 1 miljard euro.

Rutte, naast premier ook VVD-leider, noemde het „jammer” dat hij niet zijn hele verkiezingsbelofte over Griekenland gestand kan doen. In de campagne beloofde hij dat er geen nieuw reddingspakket voor Griekenland zou komen en dat aanpassingen aan het huidige, tweede pakket, geen extra geld zouden kosten. Rutte is wel tevreden dat er geen nieuwe leningen naar Athene gaan en dat er geen bestaande schulden kwijtgescholden worden.

De oppositie neemt Rutte het breken van zijn verkiezingsbelofte flink kwalijk. CDA-leider Sybrand Buma noemde hem „een premier met twee gezichten”, die zichzelf niet meer kan aankijken in de spiegel. PVV-leider Geert Wilders beschuldigde Rutte van liegen over Griekenland en noemde de premier „soft voor Griekenland, maar keihard voor Nederland”. D66-Kamerlid Wouter Koolmees constateerde dat de verkiezingsbeloften van VVD-leider Rutte niets meer waard zijn. Hij wees erop dat ook van de door Rutte aangekondigde 1000 euro lastenverlichting voor elke werkende Nederlander en het handhaven van de hypotheekrenteaftrek niets terecht is gekomen.

Toch is er voldoende steun in de Kamer voor het besluit over Griekenland. De regeringsfracties VVD en PvdA staan er achter en ook D66 noemt het „verstandig”. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zou het „omvallen” van Griekenland veel ergere gevolgen hebben gehad voor de eurozone en de Nederlandse pensioenen en spaartegoeden. PvdA-leider Diederik Samsom sluit overigens niet uit dat er in de toekomst weer geld op tafel moet komen voor de Grieken. „Je weet niet hoe het de komende jaren gaat lopen, als het economisch blijft tegenzitten.”

Het CDA schort zijn oordeel over het pakket nog op. Het wil eerst meer uitleg van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Wilders wijst de afspraken volledig af. „De Griekse deal kost ons 1 miljard euro.” SP-Kamerlid Arnold Merkies vreest dat dit niet het eerste miljard is dat Nederland aan Griekenland kwijt is.