Nieuws
1175253
Nieuws

Zeer complexe Griekse schuldendeal

Na een marathonvergadering van 12 uur zijn de eurogroep ministers van Financiën, IMF-president Lagarde en ECB-voorzitter Draghi er vannacht uitgekomen om een zeer complexe deal te sluiten over de Griekse schuldenpositie. De nieuwe deal is onder voorbehoud van goedkeuring van diverse eurozone parlementen.

Het licht is op groen gegaan om de uitgestelde tranchebetalingen van in totaal €44 miljard in wederom tranches uit te betalen. Als diverse eurozone parlementen hun goedkeurig aan de nieuwe deal geven dan krijgt Athene per 13 december €34,4 miljard uitbetaald en het restant van €10 miljard, na gebleken implementatie van afspraken, in het eerste kwartaal van 2013. En dan moet er weer worden onderhandeld.

De diepe verdeeldheid is gebleven tussen IMF en EU over de aanpak van de Griekse schuldenberg maar er is een soort van ruziecontract gesloten. Er is een nieuw sprookje van Athene geschreven. Iedereen wist dat er een deal moest komen anders zou er een financiële schokgolf op gang zijn gekomen van onbekende omvang.

Spanje

Want naast de direct beraamde schade van €400 miljard als gevolg van een Grieks faillissement zou Spanje ook meteen het financiële moeras in worden getrokken. Eigenlijk is het tegen alle regels en afspraken in, maar de Grieken krijgen gewoon weer geld. Niemand wil de geschiedenisboeken ingaan als verantwoordelijke voor de ineenstorting van de euro.

De eerste conclusie na bestudering van de nieuw overeengekomen deal is dat deze onwerkbaar en absoluut niet realiseerbaar zal zijn. De parameters in alle op papier overeengekomen afspraken met Griekenland werken niet meer. Zaken verslechteren in zo een ongekend rap tempo in Griekenland dat elke realiteitszin ver te zoeken is in de overeengekomen nieuwe deal.Depressie

Nu al weten we dat het onmogelijk zal worden voor Griekenland om de beoogde doelstellingen te halen in de nieuwe deal. Griekenland verkeert in depressie en ziet haar schuld als percentage van het BBP van dit jaar 176 procent stijgen tot 189 procent volgend jaar.

En dan komt de trojka een pakket aan maatregelen overeen die de Griekse schuld als percentage van het BBP in 2020 moet terugbrengen tot 124 procent. Met daarin een groei van de Griekse economie met minimaal 4,5 procent per jaar vanaf 2016. De Griekse economie is dit jaar met 7 procent gekrompen en met meer dan 20 procent in de afgelopen jaren. De Grieken kunnen 50 procent minder besteden als gevolg van de impact van de schuldencrisis.Rentes

Het nieuwe pakket voor Griekenland voorziet in het verlagen met 100 basispunten van de rentes die Griekenland moet betalen ophaar uitstaande schulden. Ook worden de looptijden van de leningen die Griekenland heeft vanuit het EFSF verlengd met 15 jaar. Ook zullen de crediteurenlanden de winsten op Griekse leningen terugsluizen naar Griekenland. Door deze maatregelen geloven de trojka leden dat de Griekse schuld weer houdbaar wordt naar de toekomst.

Het meest belangrijke item,  het kwijtschelden van een deel van de schuldenberg van Athene, blijft onaangeroerd. Voor de zeer korte termijn is een Griekse insolventie en faillissement afgewend. Er is een nieuwe deal gesloten waarvan iedereen weet dat deze absoluut niet zal werken. Er zal absoluut moeten worden afgeschreven op de Griekse schulden wil er maar een serieuze poging worden gedaan om Griekenland weer solvabel te maken.Sprookje

Feitelijk heeft er een herprofilering van Griekse staatsschuld plaatsgehad. Het IMF is met zeer veel pijn en moeite aan boord gebleven door de keiharde toezegging en belofte van de eurogroep aan het IMF dat de eurozone zelf en de ECB het voor elkaar zullen krijgen om de Griekse schuld als percentage van het BBP in 2020 te hebben teruggebracht tot op 124 procent.

Het sprookje van Athene noem ik dit. Een tweede keiharde eis van het IMF om verder te gaan met de trojka voor Griekenland is dat de eurogroep en de ECB het voor elkaar gaan krijgen om de Griekse schuld als percentage van het BBP in 2022 te hebben teruggebracht tot onder de 110 procent van het BBP. Ook eist het IMF dat Griekenland zelf volgend jaar een pakket aan eigen schuld inkoopprogramma’s van Griekse schulden bij private houders zal starten om zo ook zelfstandig haar schuldenberg te reduceren.Inkoopprogramma

Een eis die in Athene met gemengde gevoelens zal worden ontvangen. De Grieken hadden tot nu toe alleen de intentie tot beloofd aan de trojka en niet de keiharde toezegging gegeven om een eigen inkoopprogramma te starten voor bij private partijen gehouden schulden. En deze moeten hiermee maar akkoord willen gaan. De crediteurenlanden en de ECB willen dit niet.

Er is een gedrocht van een deal gesloten om maar met een deal naar de markt te kunnen komen. Totaal onrealiseerbaar en hierdoor onwerkbaar. De geloofwaardigheid van de trojka heeft een behoorlijke deuk opgelopen. Er is allleen maar weer tijd gekocht en de echte keiharde beslissingen weer naar de toekomst verschoven. Slechte deal voor de Europese burgers.

Rob Koenders is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.