Nieuws/Binnenland
1175255
Binnenland

PvdA tevreden met akkoord over Griekenland

De PvdA verwelkomt de afspraken die IMF en ECB met de ministers van Financiën van de eurolanden hebben gemaakt over Griekenland. Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer dinsdag in een reactie op de Griekse deal in Brussel. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is binnen de afspraken met de Kamer gebleven, zegt Nijboer.

Hij noemt de afspraken over lagere rentes voor Griekenland ,,noodzakelijk''. Nederland loopt daardoor per jaar ongeveer 70 miljoen euro mis. De PvdA is volgens hem altijd eerlijk geweest over de risico's van Europese hulp aan Griekenland.

Nijboer. ,,Een deel van die 70 miljoen zal bestaan uit minder verdiensten op rente die we hadden ingeboekt. Dat zijn dus in die zin kosten. We verdienden op de leningen, dat is nu afgelopen. Maar we beoordelen dit tegen de achtergrond van wat het omvallen van Griekenland zou betekenen voor de eurozone en onze eigen pensioenen en spaartegoeden.''

Belangrijk voor Nijboer is dat de rijke Grieken meer gaan meebetalen aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Om dat te bereiken wordt de belastingdienst hervormd.

Griekenland heeft volgens hem de afgelopen tijd al ,,enorme inspanningen'' geleverd bij hervormingen. ,,Maar de werkloosheid blijft enorm hoog, de economie is zo ver gekrompen dat de houdbaarheid van de schuld niet meer haalbaar bleek en daarom is nu een pakket afgesproken dat onze steun heeft onder strenge voorwaarden.''