Nieuws/Binnenland
1175271
Binnenland

Winters weekeinde

We schakelen over op een weekeinde met het eerste winterweer. Komende nacht gaat het op uitgebreide schaal vriezen. Aan zee ligt het kwik even boven nul, landinwaarts vriest het 1 tot 3 graden. Er is weinig wind uit het noorden.

Vrijdag is een koude dag. Het kwik loopt moeizaam op naar 3 tot 5 graden. Er vallen enkele buien die later landinwaarts een winterse lading krijgen. De wind is noordelijk.

In het weekeinde zijn er vaker winterse buien met hagel en sneeuw en aan zee natte sneeuw of regen. Het voelt waterkoud aan met maxima van 1-4 graden. In de nachten vriest het 2 tot 4 graden. Er is kans op gladheid.

Begin volgende week komen we op de grens van winterkou en zachtere luchtmassa's. Het levert ons neerslag op die aan zee regen en landinwaarts sneeuw van betekenis kan brengen, vooral op maandag. Later in de week lijkt het kouder te worden.

In de Alpen sneeuwt het enorm en valt er deze dagen anderhalve meter. In Scandinavië valt de winter ook in en gaat het zeer streng vriezen. In Rusland vroor het vanmorgen op sommige plaatsen tot 30 graden.