Nieuws/Binnenland
1175301
Binnenland

Schippers: goed dat is ingegrepen bij Ruwaard

Het is goed dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft ingegrepen op de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. „De situatie is zorgelijk en dus is het goed dat is ingegrepen” zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Ze wil nu geen oordeel vellen over het optreden van de IGZ zelf. De inspectie was al langer op de hoogte van misstanden op de afdeling cardiologie maar greep niet eerder in. „De inspectie is nu bezig en dan is het niet gebruikelijk dat ik daar in ga roeren. Ze hebben een onafhankelijke bevoegdheid om op te treden. Daarvan hebben ze gebruik gemaakt met niet mis te verstane maatregelen en die zullen dus zeker ook nodig zijn.”

Schippers: „Als dit is afgerond kun je beoordelen of goed is opgetreden of niet. Wat nu van belang is, is dat patiënten weten waar ze aan toe zijn. Voor cardiologie kunnen ze niet veilig naar dit ziekenhuis en daarom is die afdeling gesloten.”

Dát er dingen moeten verbeteren bij de inspectie is volgens de minister „evident” en al eerder geconstateerd. Die verantwoordelijkheid ligt nu in handen van de nieuwe inspecteur-generaal bij de IGZ die per 1 december aantreedt, Ronnie van Diemen.

Schippers wil niet vooruitlopen op de vraag of de cardiologie-afdeling in Spijkenisse op enig moment weer open gaat. In het algemeen is het haar beleid om ingewikkelde specialismen met complexe ingrepen, hogere technologie en duurdere apparatuur te concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen „juist omdat de kwaliteit dan beter is gegarandeerd.”.