Nieuws/Binnenland
1175356
Binnenland

GroenLinks kritisch over sociaal leenstelsel

De senatoren van GroenLinks zullen de plannen om een sociaal leenstelsel in te voeren niet steunen in de huidige vorm. Dat zei Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort dinsdag namens de partij in tv-programma Nieuwsuur.

VVD en PvdA willen het sociaal leenstelsel invoeren, maar hebben daarvoor in de Eerste Kamer steun nodig van andere partijen. PvdA-leider Diederik Samsom zei in Nieuwsuur te rekenen op D66 en GroenLinks, omdat die het sociaal leenstelsel ook in hun verkiezingsprogramma hebben staan.

Volgens Ganzevoort moeten echter „wezenlijke punten” van het plan van de coalitie veranderen: de ov-jaarkaart voor studenten moet blijven, het collegegeld moet omlaag en de aanvullende beurs moet omhoog. Ook moeten de opbrengsten weer in het onderwijs worden geïnvesteerd. „Zoals het er nu ligt, steunen we het niet”, aldus de senator.

VVD en PvdA legden in het regeerakkoord vast dat de basisbeurs vanaf september 2014 zal worden vervangen door een sociaal leenstelsel. Daarbij is de volledige studiefinanciering een lening die na het behalen van het diploma moet worden terugbetaald. De aanvullende beurs blijft wel bestaan. Verder wil de coalitie de OV-kaart voor studenten omzetten in een kortingskaart.