Nieuws/Buitenland
1175369
Buitenland

Russische zakenman dood in Londen

Een Russische zakenman die Zwitserse aanklagers hielp bij het ontrafelen van een grote witwasoperatie vanuit Rusland, is onder mysterieuze omstandigheden aan zijn einde gekomen in Engeland. De 44-jarige Aleksandr Perepilichny werd levenloos aangetroffen bij zijn huis in Londen, zo liet de politie woensdag weten.

Perepilichny vluchtte 3 jaar geleden naar Groot-Brittannië. Hij hielp de Zwitserse justitie in het witwasonderzoek naar verluidt met bewijzen tegen corrupte functionarissen. Hij zou ook informatie hebben geleverd over de dood in 2009 van de anticorruptie-advocaat Sergej Magnitsky. Die had de grootste belastingfraude ooit in Rusland ontdekt en was onder verdachte omstandigheden overleden in de gevangenis in Moskou.

Volgens de politie stortte de zakenman plotseling in bij zijn huis in een dure, zwaar beveiligde wijk in Surrey, ten zuiden van Londen. Dat gebeurde op 10 november, maar werd woensdag bekendgemaakt.

Hij is de vierde persoon die onder mysterieuze omstandigheden overlijdt en die te maken heeft met de zaak Magnitsky. Een eerste onderzoek heeft geen doodsoorzaak boven water gebracht.