Nieuws/Binnenland
1175371
Binnenland

D66 wil in gesprek over sociaal leenstelsel

D66 wil nog geen eisen formuleren voor het sociaal leenstelsel, dat VVD en PvdA willen invoeren voor studenten. „We gaan graag in gesprek en wachten af wat daaruit komt”, zei Tweede Kamerlid Paul van Meenen woensdag.

Van Meenen zei verder te hopen dat het kabinet de partij wil betrekken bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem. „Maar het is zeker niet zo dat mijn fractie zonder meer tekent bij het kruisje.” De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en heeft daar dus de hulp van GroenLinks en D66 nodig om het sociaal leenstelsel in te kunnen voeren.

GroenLinks gaf in het debat aan geen voorstander te zijn van de plannen van het kabinet. De partij is in principe wel voor een sociaal leenstelsel, maar aan het voorstel van de coalitie moet nog flink worden gesleuteld. Zo moet onder meer de ov-jaarkaart blijven, het collegegeld omlaag en de aanvullende beurs omhoog.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks vreest daarnaast een nieuw fiasco net als met de langstudeerboete als er niet goed naar de maatschappelijke zorgen over het sociaal leenstelsel wordt gekeken. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stelde daarop graag in gesprek te gaan met studenten, hogescholen en universiteiten om steun te verwerven voor haar plannen.

De minister gaat echter niet wachten „tot de laatste Nederlander juichend langs de lijn staat voor het sociaal leenstelsel”. Ze verwacht dat het niet lukt om iedereen mee te krijgen, maar schat de kans toch groot dat de invoering van het stelsel doorgaat. Bussemaker verwacht begin volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over de nieuwe regels.

VVD en PvdA legden in het regeerakkoord vast dat de basisbeurs vanaf september 2014 zal worden vervangen door een sociaal leenstelsel. Daarbij is de volledige studiefinanciering een lening die na het behalen van het diploma moet worden terugbetaald. De aanvullende beurs blijft wel bestaan. Verder wil de coalitie de ov-kaart voor studenten omzetten in een kortingskaart.