Nieuws/Binnenland
1175379
Binnenland

Hennis: er is geen werk voor Eygelshoven

Voor het militair complex Eygelshoven in Zuid-Limburg is simpelweg geen werk. Voor minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is er dan ook geen reden om het langer open te houden. Het gaat op 1 december dicht.

Ik wil duidelijk zijn en geen valse hoop bieden, zei Hennis woensdag in haar eerste debat als minister in de Tweede Kamer. Door de sluiting verliezen 18 vaste en vier tijdelijke krachten het werk. „Een pittige beslissing” om het ministerschap mee te beginnen, voegde ze eraan toe.

Tot de sluiting van Eygelshoven (gemeente Kerkrade) is al in 2006 besloten, maar er kon nog twee keer een doorstart gemaakt worden. Mogelijke Duitse interesse om militair materieel dat terugkomt van de missie in het Afghaanse Kunduz, schoon te laten maken in Eygelshoven is niet concreet, aldus Hennis.

Kamerlid Raymond Knops (CDA) zei over informatie te beschikken over Duitse belangstelling die „diametraal” tegenover de gegevens van de minister staat. Hennis zal de informatie van Knops bestuderen, maar maakte direct duidelijk dat haar besluit „nu niet op losse schroeven staat”. Ze komt donderdag nog met een reactie op de gegevens van Knops.

Ook andere partijen wilden weten hoe het zit met mogelijk werk uit Duitsland. Het blijft „onbevredigend”, aldus Angelien Eijsink van de PvdA. Maar volgens Hennis is hierover tot woensdag contact over geweest, maar weten de Duitsers nog niet wanneer ze een besluit gaan nemen.

Wel blijft het Financieel Administratie en Beheerkantoor voorlopig op het complex gevestigd. Dat was een „bewuste keuze”. We blijven oog voor Limburg houden, zei Hennis. Ze ontkende dat Limburg onevenredig hard wordt getroffen door de bezuinigingen van Defensie. Ze wil met de sluiting van Eygelshoven 2,3 miljoen euro per jaar bezuinigen.

Ybeltje Berckmoes-Duindam van de VVD noemde het besluit „onvermijdelijk”. Ook coalitiepartner PvdA zal zich neerleggen bij de lijn van de minister.