Nieuws/Binnenland
1175427
Binnenland

Hattemmer krijgt geld voor bedorven uitzicht

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet een inwoner van het Gelderse Hattem 14.000 euro schadevergoeding betalen, omdat zijn uitzicht door de aanleg van de Hanzelijn is bedorven. De spoorlijn heeft ook het landelijke karakter van de omgeving aangetast. Daardoor is de boerderij van de Hattemmer in waarde gedaald.

De Raad van State verklaarde woensdag een beroep van het ministerie tegen de hoogte van de schadevergoeding ongegrond.

De Hattemmer vroeg om een schadevergoeding van 14.000 euro toen uit het definitieve tracé van de Hanzelijn bleek dat de spoorlijn dicht langs zijn boerderij zou gaan lopen. Het ministerie erkende de schade, maar wilde slechts 4500 euro uitkeren, omdat de rest van de schade onder het ,,normale maatschappelijke risico'' zou vallen. De rechtbank in Zutphen was het met die redenering niet eens en gaf de Hattemmer gelijk.

Daarop stapte het ministerie naar de hoogste bestuursrechter, waar nu opnieuw bot is gevangen. De Raad van State meent dat het ministerie geen grond had om een drempel voor schadevergoeding op te werpen.

De Hanzelijn wordt volgende week donderdag officieel in gebruik genomen door koningin Beatrix, die met haar eigen trein over het tracé van Lelystad naar Zwolle rijdt.