Nieuws/Binnenland
1175433
Binnenland

'Autoverhuurder aanspreken op louche klant'

Autoverhuurders die auto's verhuren aan criminelen die er hun misdrijven mee plegen, moeten daarop worden aangesproken. De politie moet de autoverhuurders ook op de hoogte kunnen stellen van wat er met hun wagens wordt uitgespookt. Blijven de verhuurders leveren aan louche klanten, dan moeten ze voor de gepleegde misdrijven mede verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Dat zei Ahmed Marcouch van de PvdA woensdag bij de behandeling van de begroting van Veiligheid & Justitie.

Branchevereniging BOVAG zegt dat er slechts een handjevol bedrijfjes is dat als verhuurder met criminelen onder één hoedje speelt. Die moeten met bestaande middelen hard worden aangepakt. Volgens een zegsman is het idee van Marcouch „een brug te ver. Het is principieel onjuist, de wettelijke basis ontbreekt en je begeeft je er mee op een hellend vlak.”

Om de „rotte appels” aan te pakken, zou een meldpunt voor verhuurders een idee zijn. Daar kunnen ze zaken melden die niet in de haak zijn. „De praktijk van nu is dat veel van die meldingen van autoverhuurbedrijven bij de lokale korpsen geen opvolging krijgen.”

Gemeenten moeten volgens hem verder pandhuizen vergunningen verlenen en controleren in de strijd tegen roof en heling. Dat de pakkans van criminelen klein is en misdaad dus loont, is de voornaamste oorzaak van de misdaad, aldus Marcouch. Die pakkans moet dus fors omhoog.