Nieuws
1175454
Nieuws

Minder dan eenderde verloren mobieltje terug

Mensen die hun mobieltje verliezen kunnen dat het beste in de kroeg of bioscoop doen. Daar hebben ze namelijk de meeste kans dat hun toestel gevonden wordt door een eerlijke vinder. Dat blijkt uit een steekproef van Vodafone.

De telecomaanbieder raakte met opzet 100 telefoons kwijt in het hele land. Een dikke week na de start van The Lost Phone Experiment zijn er 29 mobieltjes teruggevonden en zijn er 71 verdwenen. De proef was realtime te volgen op de website.

Met GPS werd de locatie van de telefoons in de gaten gehouden. Ook werd bijgehouden of er mee werd gebeld, ge-smst of gebruikgemaakt van mobiel internet. De gemiddelde tijd voordat een verloren mobieltje werd aangemeld was 20 uur. De afstand die telefoons uit het experiment gemiddeld aflegden is 2 km met een maximum van 63 km. De meeste telefoons die werden gevonden door een eerlijke vinder  lagen in het café, gevolgd door de bioscoop en de supermarkt.

Vinders troffen drie nummers aan in de verloren telefoon: Papa, Mama en Thuis. Mama blijkt het populairst en werd het eerst gebeld (58%), gevolgd door Thuis (31%). Slechts 11 procent koos voor Papa. Eerlijke vinders werden overigens beloond voor hun goede daad. Wanneer ze één van de drie nummers belden, kregen ze te horen dat ze onderdeel uitmaakten van het experiment en ze de smartphone mochten houden.