Nieuws/Binnenland
1175461
Binnenland

Vetpotjes en wintertenen

Het Nederlands Openluchtmuseum bestaat honderd jaar en viert dit met zes weken lang ijspret, sleetje rijden, Sint Nicolaas, warme chocolademelk, knapperende vuurtjes, dansende lichtjes en historische verhalen.

In de Zuid-Hollandse stolpboerderij vertelt de boerin over prachtige ijsfeesten, verlicht door duizenden vetpotjes. De winter was lang en zwaar, maar de uitbundige vrolijkheid tijdens de ijsfeesten verdreef de kou en de duisternis, al was het maar voor even. Er werd gedanst en gelachen, gegeten en gespeeld. Schuif aan en luister naar verhalen van vroeger.

Op het Zaanse (Winter)plein staat een nostalgische draaimolen voor de kleintjes, er is een Kop van Jut en een ‘Vroolijke Keuken’. In de griendhut worden aardappels met kaantjes op een vuurduveltje gebakken en in de kruidentent worden wintertenen en andere hardnekkige winterkwaaltjes bestreden.

Sinterklaas is 1, 2 en 5 december te gast en elk weekend in de kerstvakantie is er de ’Tocht in het donker’ met een stormlampje, een pad van wit zand en een rondleider die vertelt. Het Zeeuwse kerkje is in de kerstvakantie gevuld met muziek en zang.

Adres: Schemseweg 89, Arnhem. Info: www.openluchtmuseum.nl