Nieuws/Binnenland
1175473
Binnenland

NS en ProRail ontberen gezamenlijke visie

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail hebben geen gezamenlijke visie, ambitie en strategie. Dat is wel noodzakelijk om treinen veilig en op tijd te laten rijden. Dat staat in een rapport dat NS en ProRail hebben opgesteld. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) stuurde het stuk woensdag naar de Tweede Kamer.

De afgelopen tijd was er veel kritiek op het gebrek aan samenwerking tussen NS en ProRail, omdat dit soms voor problemen zorgde op het spoor. Reizigers hadden daar last van, waarop de bedrijven besloten eens goed naar de knelpunten te gaan kijken. NS en ProRail gaan nu samen een visie ontwikkelen, schrijven zij in het rapport.

Op vijf onderwerpen kan de samenwerking volgens de spoorbedrijven beter. Zo moet er beter worden overlegd over de ontwikkeling van de infrastructuur, zoals spoor en seinen. Daarnaast moet ook de capaciteit op het spoor onderwerp van overleg zijn, evenals de dienstregeling. Het oplossen van problemen, zoals bijvoorbeeld bij winters weer, moet ook in betere samenwerking gebeuren. Tenslotte moet opnieuw worden gekeken naar de afspraken rondom stations.

Om dit alles mogelijk te maken, is het van belang dat de top van NS en ProRail zich in de verbetering van de samenwerking vastbijten, stelt het rapport. Er moet een sfeer van wederzijds vertrouwen ontstaan en de werkwijze moet transparant zijn. Ook moet het ministerie het overleg ondersteunen, vinden de onderzoekers.