Nieuws/Binnenland
1175476
Binnenland

Ruwbouw autotunnel onder Amsterdam CS klaar

De jarenlange verbouwing van het Centraal Station in Amsterdam heeft een mijlpaal bereikt. De eerste van de twee autotunnels aan de IJ-zijde is af, althans de ruwbouw van de tunnelbuis. Automobilisten kunnen naar verwachting medio 2014 gebruikmaken van de ondergrondse verbinding tussen oost en west en vice versa.

De tweede tunnel is nog in aanbouw. Het dak zit er nog niet op. Op dit moment wordt het staal van de zijwanden gevlochten en met beton afgemaakt. Begin volgend jaar is de ruwbouw van beide buizen klaar en wordt begonnen met het asfalteren en het aanbrengen van de verlichting. Elke buis krijgt twee rijstroken.

De 360 meter lange Michiel de Ruytertunnel, genoemd naar de gelijknamige kade achter het station, ligt onder het nieuwe busplatform. De metroverbinding Noord-Zuidlijn komt nog een verdieping lager te liggen. De metrolijn kruist daar de autoroute.

Veiligheid is een belangrijk onderdeel in het ontwerp van de Michiel de Ruytertunnel. Per buis zijn er zes vluchtdeuren. De tunnel is met 4,5 meter ook relatief hoog, waardoor automobilisten bij brand minder snel in de rook staan.

De Ruyterkade wordt vanaf 2014 het domein van fietsers en voetgangers.