Nieuws/Binnenland
1175481
Binnenland

Pieter Hilhorst volgt Asscher op in Amsterdam

De gemeenteraad heeft Pieter Hilhorst woensdagmiddag benoemd tot wethouder financiën, onderwijs en jeugdzaken. De voormalig columnist van de Volkskrant is de opvolger van PvdA-wethouder Lodewijk Asscher die vicepremier en minister van Sociale Zaken werd in het kabinet-Rutte II.

Tijdens een anonieme stemming stemden 36 raadsleden voor de benoeming van Hilhorst en drie tegen. Twee raadsleden stemden blanco. Sommige fracties waren kritisch over de portefeuille van Hilhorst. Vooral het onderdeel financiën riep vragen op, omdat de gemeente forse bezuinigingen wacht en Hilhorst weinig bestuurlijke ervaring heeft.

Hilhorst beloofde een strenge wethouder van financiën te zijn. ,,Hoe meer de gemeente Amsterdam kan besparen op de eigen organisatie, hoe meer de Amsterdammer bespaard blijft'', zei Hilhorst, die zichzelf ook een sociale rol toedicht. ,,In mijn nieuwe rol zal ik ongetwijfeld fouten maken'', vervolgde hij.

Hilhorst refereerde in zijn toespraak aan het beleid van Asscher die ervoor zorgde dat de kwaliteit van zwakke scholen omhoog ging. Asschers opvolger zei dit beleid te willen volhouden.