Nieuws/Binnenland
1175482
Binnenland

Vakantie vliegt de deur uit

Wie volgend jaar zomer nog betaalbaar op vakantie wil, zal snel moeten zijn. De zomervakanties voor 2013 raken in rap tempo uitverkocht. Grote touroperators zijn nu al een kwart van hun aanbod kwijt. Dat blijkt uit een rondgang langs TUI, Oad en Thomas Cook, de drie grootste touroperators van Nederland.

Normaal gesproken beginnen vakantiegangers pas over een paar maanden zoetjesaan te bedenken wat ze in de zomervakantie willen gaan doen. „Vorig jaar deze tijd hadden we nog nul boekingen”, aldus Julius ter Haar van Oad. „Dit is echt een totale omwenteling. Sommige mensen hebben al een paar maanden geleden, in augustus, hun vakantie voor 2013 vastgelegd. Heel opvallend.”

Vroegboeken

Consumenten zijn noodgedwongen op dit ’vroegboeken’ overgegaan, omdat er veel korting te krijgen is, aldus Ter Haar. Daardoor kan een vakantie een stuk minder duur uitvallen.„Vooral jonge gezinnen móeten er wel snel bij zijn”, zegt ook Hanita van der Meer van Thomas Cook, dat merken als Neckermann en VrijUit in het pakket heeft. „Voor hen zijn er namelijk maar weinig geschikte kamers.”Dat al een kwart van het aanbod verkocht is, komt ook door het krappe inkoopbeleid van touroperators. Die zijn door de economische crisis zeer voorzichtig geworden. Waar touroperators vroeger massaal vliegtuigstoelen en hotelbedden inkochten en niet-geboekte vakanties tegen spotprijzen als last-minute dumpten, wordt er nu veel strenger ingekocht.

Polen

„De tijd van goedkope last-minutereizen is nu echt voorbij”, aldus Ter Haar van Oad. Hoe later je boekt, hoe minder waar je voor je geld krijgt, waarschuwt de topman bovendien. „Als je volgend jaar zomer een paar weken van tevoren gaat kijken naar je vakantie, zul je alleen nog tweesterrenhotels vinden. De goede vier- en vijfsterren zijn dan allang uitverkocht.”Bovendien verhuren de betere hotels in vakantielanden als Turkije of Spanje kamers die onvoorzien leeg blijven, liever voor een goed bedrag dan tegen een last-minute dumpprijs. „Wij mogen het economisch gezien dan minder hebben”, aldus Ter Haar, „Maar in bijvoorbeeld Tsjechië, Polen en Rusland gaat het uitstekend. Vakantiegangers uit die landen hebben geld. Dus hotels zijn niet meer gedwongen om te stunten met prijzen om West-Europeanen te trekken.”Ook bij luchtvaartmaatschappijen lijkt de overvloed aan goedkope last-minutes voorgoed verleden tijd. Tickets zijn ook steeds vroeger te boeken, tot wel een half jaar op voorhand. Hoe later je een ticket koopt, hoe duurder die bovendien is.

Bron: Spitsnieuws.nl