Nieuws/Binnenland
1175483
Binnenland

'Klokkenluiders moediger dan hoogleraren'

De jonge klokkenluiders die de fraude van hoogleraar Diederik Stapel aan het licht brachten, hebben „meer moed, alertheid en speurzin getoond dan zittende hoogleraren”. Dat stellen de commissies die de fraude onderzochten in een rapport dat woensdag werd gepresenteerd in Amsterdam.

Drie jonge onderzoekers zorgden er uiteindelijk voor dat de fraude aan het licht kwam, maar moesten daarvoor hun twijfels uiten bij de rector magnificus in Tilburg. Dat is, volgens de commissies, een erg grote stap. Bovendien stond Stapel in hoog aanzien binnen de universiteit. Volgens de commissies zou er een universitaire vertrouwenspersoon moeten zijn, die onafhankelijk is van het bestuur.

De onderzoekers meldden uiteindelijk hun vermoedens drie keer. De derde melding was extreem goed voorbereid. Die werd toen direct opgepakt, nadat de eerste twee meldingen niet tot actie leidden. Ook collega-hoogleraren hadden in de jaren daarvoor hun twijfels, maar zij meldden die niet.

Rector-magnificus Philip Eijlander van de Universiteit van Tilburg spreekt de wens uit dat de actie van de klokkenluiders die de fraude aan het licht hebben gebracht, tot voorbeeld strekt voor anderen. Volgens Eijlanden dateert de fraude van Stapel terug tot 1996. „Hoe kan het dat een onderzoeker 15 jaar lang data gefingeerd en gemanipuleerd heeft? Stapel heeft jarenlang te veel ruimte gekregen om zijn praktijken uit te voeren.”