Nieuws/Binnenland
1175501
Binnenland

GroenLinks wil Rutte naar klimaattop

GroenLinks wil dat premier Mark Rutte naar de VN-klimaattop in Doha (Qatar) gaat. ,,Deze onderhandelingen zijn zo belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering, dat de Nederlandse premier daarbij hoort te zijn'', aldus Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren woensdag.

De klimaattop is maandag begonnen. Van 4 tot en met 7 december schuift namens Nederland staatssecretaris Wilma Mansveld (Klimaat) aan bij de onderhandelingen. Dat is voor GroenLinks niet voldoende: ,,Rutte moet alles op alles zetten voor een nieuw klimaatverdrag”.

Volgens Van Tongeren komt het op deze top ,,alleen nog maar aan op leiderschap, politieke wil en verantwoordelijkheidsbesef''. Rutte kan die tonen, vindt ze. ,,Het is tijd voor leiderschap. Ik roep hem op om in Doha de toekomst van onze kinderen veilig te stellen.”

Het belangrijkste onderwerp op de klimaattop is de verlenging van het Kyoto Protocol, waarvan de eerste fase eind dit jaar afloopt. In dit protocol staat dat de industrielanden de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 zouden verminderen ten opzichte van 1990. De Verenigde Staten en China hebben deze afspraken nooit ondertekend.

De Tweede Kamer debatteert donderdag nog over de Nederlandse inzet voor de top.