Nieuws/Binnenland
1175522
Binnenland

Philadelphia: bakermat van de VS

De naam Philadelphia komt uit het Grieks en betekent ’broederliefde’. Op slechts 160 kilometer van zijn bekendere broers New York City en 214 kilometer van Washington ligt het ’vergeten broertje Philly’ in de wieg van de Verenigde Staten. Het is de geboorteplaats van Amerika, de stad waar de geschiedenis van de VS ooit begon.

Vanaf de top van de City Hall kijkt de Engelse stichter William Penn uit over zijn stad, die van 1790 tot 1800 als eerste hoofdstad van de VS fungeerde. De op vier na grootste stad van de VS, wordt door zijn bewoners liefkozend Philly genoemd en staat bol van geschiedenis. Hier werd de onafhankelijkheidsverklaring ondertekend en luidde de Liberty Bell in 1775 de Amerikaanse vrijheid in.

Fairmont Park

In de levendige straten krioelt het van de mensen op weg naar een van de vele musea, bars, restaurants, winkels of naar het perfect onderhouden Fairmount Park, het grootste stadspark ter wereld. „Philadelphia heeft alles, inclusief de pech om dichtbij New York en Washington te liggen. Hierdoor staat de stad letterlijk in hun schaduw”, vindt de 43-jarige Robert terwijl hij op een bankje in het historische centrum van zijn stad geniet. „Onterecht. Je kunt hier fantastisch eten, iedere week opent er ergens een nieuwe bar of club en de collecties die onze musea bezitten… Don’t get me started! Daarnaast zit de stad vol muzikale Afro-Amerikanen zoals ik”, knipoogt hij. „Philly swingt. Zullen we dansen?”

 

Steeds meer vrouwen ontdekken Philadelphia omdat je er fantastisch kunt winkelen. Shoppen in Philadelphia als New York om de hoek ligt? Ja, want hier wordt geen belasting geheven op schoenen en kleding, dus alles is veel goedkoper!

Philadelphia is een waar winkel-walhalla. Tip: neem een lege koffer mee en vul deze met belastingvrije buit uit het grootste winkelcentrum van de VS, de King of Prussia Mall, koopjes bij de outlet Franklin Mills Mall of de unieke boetiekjes en vintagewinkeltjes rondom 13th street. Verdwalen is lastig dankzij het typerende stratenpatroon (bedankt William Penn) van namen en nummers.

Fijne mix van oud en nieuw

De straten van Philadelphia worden gesierd door duizenden muurschilderingen en veel openbare kunst zoals het fotogenieke LOVE-standbeeld van Robert Indiana. De stad is een fijne mix van oud en nieuw. Hypermoderne wolkenkrabbers staan zij aan zij met historische huizen die rusten op schots en scheve kinderkopjes. Vooral Elfreth’s Alley, het oudste straatje van de VS, lijkt zo uit een vriendelijke tekenfilm te komen. Deze straat met 33 koloniale en federale huizen werd eens bewoond door vaklieden, waaronder de smid Jeremiah Elfreth. De ramen zijn gekaderd door gekleurde luiken en antieke gaslantaarns verfraaien het straatbeeld.

Maar de grote historische publiekstrekker van Philly is Liberty Bell. Als het aantal camera’s per vierkante meter drastisch omhoog schiet dan is het niet ver meer. Rond het uurwerk is een themapark van hop on hop off-bussen, paardenkoetsen en souvenirshops verrezen. Volgens de geschiedenisboeken zou de historische toeristenmagneet op 8 juli 1775 de Amerikaanse onafhankelijkheid van Engeland ingeluid hebben die begon met de ondertekening van de Declaration of Independence. Achter Independence Hall ligt het National Constitution Center, een museum dat gaat over de geschiedenis en ontwikkelingen rondom de Amerikaanse grondwet. Camera’s flitsen driftig en toeristen verdringen elkaar om een glimp op te vangen van het ’Vrijheidsbeeld van Philadelphia’. Haal het niet in je hoofd om ’It’s so small’ te zeggen waar een Amerikaan bij staat. Size doesn’t matter als het over Liberty Bell gaat. Voor de liefhebbers zijn er tours die zo’n 45 minuten duren en ook langs Independence Hall leiden.

 

En dan is het tijd om te lunchen. Een klassieker uit de Amerikaanse Fast Food-cultuur waar de stad bekend om staat is de zogenaamde Philly Cheesesteak. Deze monsterlijke molotovcocktail van calorieën bestaat uit een klef broodje gevuld met vlees, paprika, ui en een flinke laag kaas. Het broodje is ontbijt, lunch en avondeten ineen. Voor een paar dollar hoef je de rest van de dag niets meer. Lekker goedkoop.

Misschien wel het grootste voordeel van Philadelphia is dat de meeste hoogtepunten op loopafstand van elkaar liggen en dus ook zonder auto eenvoudig te bereiken zijn. Om de lunch te laten zakken nemen we de benenwagen naar het Philadelphia Museum of Arts. Het quasi-Griekse gebouw huisvest een van de grootste musea in de Verenigde Staten en is op een heuvel gebouwd voor een mooi uitzicht over de stad. Puffend en hijgend rennen mensen de trap van het museum op. Kunstliefhebbers die niet langer kunnen wachten zeker…

Het standbeeld van Sylvester Stallone onderaan de trappen doet een lampje branden. „De wereldberoemde acteur brak internationaal door met zijn rol als de bokser Rocky”, verzucht de portier. „Mensen willen net als hun filmheld de ’rocky stairs’ oprennen. Zodra de foto gemaakt is wordt de looppas weer ingezet. Veelal rechtsomkeert, waardoor ze de prachtige werken van onder andere Auguste Rodin, Marcel Duchamp en Thomas Eakins, missen.” Met een beetje geluk kun je ook nog genieten van het ’Art After 5’ concept. Iedere vrijdag verandert het museum in een levendig geheel met drankjes, hapjes en live optredens van allerlei muzikanten en artiesten.

Reiswijzer:

Meerdere vliegtuigmaatschappijen vliegen vanaf Amsterdam op Philadelphia. Zo heeft bijvoorbeeld US Airways een dagelijkse non-stop service vanuit Amsterdam. Check het internet voor alle aanbieders.

Philadelphia Airport ligt slechts dertien kilometer buiten het centrum van Philadelphia. De trein Airport Line rijdt ieder half uur naar het centrum en stopt op het treinstation van Amtrak en het Pennsylvania Convention Center; een enkele reis kost ongeveer $7. Een enkele rit met de taxi kost ongeveer $35.

Kijk alvast op www.taxfreephilly.nl of op www.philadelphiausa.travel voor meer informatie over Philadelphia.