Nieuws/Binnenland
1175525
Binnenland

Spaanse bankensector gaat op de schop

Europa leent Spanje 37 miljard euro om zijn banken mee te ondersteunen. In ruil daarvoor moeten de genationaliseerde banken grondig op de schop.

De Europese Commissie gaf woensdag groen licht voor de herstructureringsplannen voor de Spaanse bankensector. Daarmee is de weg vrij voor de verstrekking van de eerder toegezegde hulpkredieten. Afgelopen zomer beloofden de eurolanden Spanje maximaal 100 miljard euro om de noodlijdende regionale banken mee overeind te houden.

Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc en Banco de Valencia moeten de komende 5 jaar ongeveer 60 procent krimpen. Daarbij wordt ongeveer de helft van de huidige filialen gesloten en verdwijnt een groot aantal banen.

6000 banen

Bankia, veruit de grootste genationaliseerde bank, kondigde aan dat de herstructurering 6000 banen kost. De fusiebank leidt dit jaar naar verwachting een verlies van 19 miljard euro, maar denkt volgend jaar weer winstgevend te kunnen zijn.

Banco de Valencia wordt opgekocht door de gezondere Caixabank. Spanje wil de andere twee genationaliseerde banken in de komende 5 jaar verkopen. Lukt dat niet, dan worden ze opgedoekt.

De Spaanse regionale banken, zogeheten caja's, zijn de afgelopen jaren in de problemen gekomen door de implosie van de Spaanse vastgoedmarkt. Daardoor is een groot deel van hun bezittingen en uitstaande leningen waardeloos geworden.