Nieuws/Buitenland
1175530
Buitenland

Aanslagen op christenen in Damascus

 Bij bomaanslagen in een door minderheden bewoonde buitenwijk van Damascus zijn woensdag tientallen mensen gedood en vele tientallen gewond geraakt. Twee van de volgens ooggetuigen vier krachtige bommen kwamen in auto's tot ontploffing.

Het staatspersbureau SANA meldde dat de terroristische aanslag op het voornaamste plein van de wijk Jaramana was en er minstens 34 doden vielen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er zeker 54 doden te betreuren en raakten 120 mensen gewond. Van hen verkeren 23 in kritieke toestand.

Jaramana ligt aan de zuidoostelijke rand van Damascus. Er wonen voornamelijk christenen en Druzen. De wijk poogde zich uit het strijdgewoel te houden, onder meer met wachtposten aan de ingangen van de wijk, maar de laatste tijd is de burgeroorlog daar ook doorgedrongen. Mede door de wachters rond de wijk geldt die als pro-Assad. Sinds eind augustus was Jaramana vier keer het doelwit van aanslagen.

Christenen vormen ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking. Soennitische moslims vormen 77 procent van de bevolking en de belangrijkste figuren van het regime van president Bashar al-Assad zijn alawieten. Dat is een variant van de sjiitische islam. Ruim 10 procent van de Syriërs is alawiet. De Druzen vormen een zeer kleine sektarische geloofsgemeenschap die ooit is voortgekomen uit de mystiek van de sjiitische islam.

Opstandelingen tegen het regime hebben woensdag gezegd dat ze een vliegtuig van de Syrische luchtmacht hebben neergehaald boven de noordwestelijke provincie Idlib. Meer dan 40.000 mensen zijn om leven gekomen sinds massaal protest tegen Assad in maart vorig jaar inmiddels is uitgelopen op een bloedige burgeroorlog.