Nieuws
1175551
Nieuws

Watersportnieuws

Crowdfunding voor J klasser

Steeds vaker wordt 'crowdfunding' ingezet om mooie projecten te financieren. Voor mensen die nog wal losse euro's hebben liggen: u kunt ze kwijt door te investeren in de restauratie van de befaamde J-klasser Brittannia.

Op het Isle of Wight is een groep enthousiastelingen bezig met het restaureren van een replica van de belangrijkste pronkstujkken van de maritieme historie. Het J-klasse jacht Britannia is een replica van het beroemde jacht van Koning George V, de zoon van koningin Victoria en Prins Albert. Tussen de doop in 1893 en het einde van het jacht in 1936 won de Brittannia 231 wedstrijden, waaronder 31 in haar eerste seizoen. Het was in die tijd een sensationeel snel jacht. Toen de koning in januari 1936 stierf, had hij opdracht gegeven dat zijn geliefde jacht hem in het graf zou volgen.

Afgezonken

Ontdaan van rondhouten en losse onderdelen, werd de romp van de Brittannia afgezonken, ergens ten westen van Ventnor. Niemand weet precies waar het ligt, maar er gaan verhalen van vissers daar in de buurt die hun netten aan een onbekend object onder water hebben stukgetrokken.

Weldoener

Een replica van de romp werd tussen 1993 en 2009 op een scheepswerf in de Russische haven van Archangelsk, in de poolcirkel gebouwd. Dit project werd gefinancierd door een Noorse magnaat. Sindsdien heeft het casco overwinterd in Noord Noorwegen, tot het in januari van dit jaar naar Cowes werd vervoerd.

Goede doelen

K1 Britannia's plan is om de bouwwerkzaamheden in Cowes te voltooien, met inbegrip van het plaatsen van nieuw dekbeslag, het installeren van een nieuw interieur en het aanbrengen van mast, tuigage, zeilen, motoren en generatoren. Het doel is om haar te gebruiken voor projecten, activiteiten en goede doelen over de hele wereld.

Crowdfunding

In de komende weken wordt geprobeerd bij het grote publiek geld op te halen voor het omvangrijke restauratieproject. Dat gebeurt op de crowdfunding site Kickstarter

Het zit 'm allemaal in het Latijnse motto van de Brittannia: Quibus Nobilis Est Animus - Voor degenen met noble harten.