Nieuws/Binnenland
1175557
Binnenland

Bits of Freedom: schijnmaatregel Opstelten

De maatregel die minister Ivo Opstelten (Justitie) woensdag presenteerde om versleutelde computerbestanden toegankelijk te maken voor justitie heeft geen nut. Dat zegt de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

„Het is heel makkelijk om bestanden op een andere manier te verstoppen. Het is te omzeilen”, aldus een woordvoerder. „In onze ogen is het een schijnmaatregel waarvan niet duidelijk is of die iets zal oplossen en of hij effectief is. Daarnaast is het een maatregel die weer een stukje afbreuk doet aan de privacy van mensen.”

Opstelten schreef woensdag aan de Tweede Kamer dat het versleutelen van bestanden toeneemt, bijvoorbeeld bij kinderpornonetwerken of terreurverdachten.

„Uit niets blijkt dat de versleuteling van informatie écht een probleem is”, zo stelt Bits of Freedom. „Seksueel misbruik van kinderen moet effectief bestreden worden. De beste manier om dat te doen is om de opsporing effectiever en efficiënter te maken. Dat doe je door te investeren in kennis en capaciteit. Van schijnoplossingen wordt niemand beter.”