Nieuws/Binnenland
1175558
Binnenland

Eiland tender

De Bronson 36 Islander is volgens sommigen de meest overbodige boot van Nederland. Maar de juryleden van de HISWA Motorboot van het jaar waren het over één ding eens:  deze stoere tender is een innovatief ontwerp, dat aan bijzondere watersportwensen tegemoet komt. Vandaar dat deze opvallende verschijning genomineerd is als HISWA Boot van het jaar 2013.

Bijna een jaar geleden werd de Bronson 36 Islander voor het eerst aan het publiek getoond. Bouwer Hans Webbink had al langer een plannetje in zijn hoofd voor een strakke tender met neerklapbare flanken. Daarmee zou het achterste deel van de tender te transformeren zijn in een eiland van vier bij vier meter. Natuurlijk moest de boot van stevig aluminium worden geconstrueerd en James Bond uitstraling mee krijgen. Een tender waar mensen jaloers van worden, waar het genieten van af spat.

Sexappeal

Met de strakke moderne romp en de metallic kleur is het gelukt om de Bronson onmiskenbaar een forse dosis sexappeal mee te geven. De scherpe, smalle neus maakt dat je het water mooi aansnijdt, maar voor het interieur kun je er niet zo veel mee. Daarom is er voorin een piepkleine kajuit gemaakt, waar je met enige moeite zelfs zou kunnen overnachten. Het toilet vind je onder de stuurconsole en onder de vloer ernaast is enorm veel opbergruimte. Die wordt onder meer gebruikt voor het stallen van Le Corbusier style loungebanken die je op de met één druk op de afstandsbediening open te klappen ‘vleugels’ kunt plaatsen.  Een verder futuristisch tintje krijgt de tender door de Yachtcontrol touchscreen bediening op de stuurconsole.

Eiland van plezier

Op het ‘eiland van plezier’  vind je onder meer een douche en de mogelijkheid tot gebruik van spudpalen. Doordat de vloer vlak boven de waterspiegel is, spring je zo het water in en klim je er ook gemakkelijk weer uit. Varend, natuurlijk met gesloten zijkanten, wordt de Bronson een strakke flitsboot, die met de 250 pk Steyr diesel en een Hamilton waterjet moeiteloos naar een snelheid van 23 knopen (43 km/uur) schiet. Door de waterjet aandrijving en de vlakke bodem kun je  gemakkelijk droogvallen , maar ook supersnel planeren. Dat gaat gepaard met veel watergeweld en bijbehorend geluid, maar dat maakt het plezier er niet minder om. Integendeel. Op de Bronson speel je de ster in je eigen Hollywood film.  Overbodig? Jazeker, maar wel heel leuk.

Scorebord:

Constructie                                    ****Comfort & Ruimte                          ***Ergonomie                                     ***Afwerking                                       ***Vaareigenschappen                        ****Prijs / Kwaliteit                                ***

Concurrentie: Van Dutch 40, Long Island 33 Sportsman, Tenderline Gentleman 34.

Technische specificaties:

Lengte: 10,60 m.

Lengte waterlijn: 9,60 m.

Breedte: 2.90 m.

Breedte uitgevouwen: 4,38 m.

Diepgang: 0.37 m.

Waterverplaatsing: 3.900 kg

Prijs op aanvraag