Nieuws/Binnenland
1175573
Binnenland

Hazenlip groeit dicht door kunstbot

Kinderen met schisis kunnen met kunstbot succesvol behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Ad de Ruiter van het UMC Utrecht. De meest bekende vorm van schisis is een hazenlip.

Schisis is een aangeboren afwijking waarbij iemand een spleet in zijn bovenlip, kaak of gehemelte heeft. Normaal gesproken groeien bij een embryo de linker- en rechterhelft van die lichaamsdelen aan elkaar vast. Door een miscommunicatie van de genen gebeurt dat niet bij schisispatiënten.

Dit kan nu verholpen worden door korrels van keramisch materiaal aan te brengen in de spleet, een soort kunstbot. Daarin zit een kalkachtige stof waar echt bot deels uit opgebouwd is. De korrels trekken botvormende stamcellen aan, die zich daaraan vasthechten. Vervolgens groeit de spleet grotendeels dicht en kunnen er zelfs gewone tanden uit gaan groeien.

Tot nu toe werden kinderen met schisis behandeld door een stukje bot uit hun bekken of uit de kin te halen en in de de kaak te zetten. Dat kon dan wel bijwerkingen in de vorm van beschadigingen of zenuwpijn opleveren.

Inmiddels zijn zes kinderen succesvol behandeld met het kunstbot. Komende tijd zullen nog twintig andere kinderen van rond de tien jaar ermee geholpen worden. Gemiddeld heeft 1 op de 800 pasgeborenen een lip-schisis of lip-kaak-gehemelteschisis. Een schisis bij alleen het gehemelte komt voor bij 1 op de 2000 baby's.