Nieuws/Binnenland
1175582
Binnenland

Spijkers krijgt geen inzage in hele dossier

Klokkenluider Fred Spijkers krijgt geen volledige inzage in zijn personeelsdossier bij Defensie. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist. Spijkers was naar de raad gegaan omdat hij alle stukken over zichzelf wilde hebben. Defensie had hem wel al onderdelen van het dossier gegeven. Volgens Spijkers zijn er meer documenten over hem, onder meer zijn medisch dossier.

Spijkers onthulde in 1984 als bedrijfsmaatschappelijk werker dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte, die leidden tot de dood van een instructeur. Die onthulling kostte hem zijn baan. Na een jarenlange en moeizame strijd tekenden Spijkers en Defensie in 2002 een overeenkomst. Hij kreeg een schadevergoeding, een koninklijke onderscheiding en een excuusbrief van Defensie.

De Raad van State vindt dat Spijkers niet aannemelijk heeft gemaakt dat dat er zich nog meer gegevens over hem in het Nationaal Archief bevinden.

Spijkers liet weten hoogstwaarschijnlijk naar het Europees hof van Justitie te stappen. Hij moet dat nog overleggen met zijn advocaat.