Nieuws/Binnenland
1175612
Binnenland

Scherpenzeel handhaaft vloekverbod

De gemeente Scherpenzeel wil het verbod op vloeken en het gebruik van ruwe of onzedelijke taal handhaven in de algemene plaatselijke verordening (APV). Dat stelt burgemeester Hans Colijn - De Raat voor aan de gemeenteraad, die er op 19 december een besluit over moet nemen.

Alle gemeenten in Nederland moeten dit jaar hun APV vernieuwen. In de meeste gemeenten bestaat het vloekverbod al lang niet meer. In de modelverordening die de Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG gemeenten heeft toegestuurd komt dit artikel dan ook niet meer voor. Maar het Scherpenzeelse college hecht er aan het vloekverbod toch te blijven noemen, al denkt burgemeester Colijn niet dat de politie er speciaal op zal gaan controleren.

Scherpenzeel is een kleine gemeente op de Veluwe met veel streng-christelijke inwoners. Vergelijkbare gemeenten als Tholen, Rijssen, Ermelo en Reimerswaal hebben ook nog steeds een vloekverbod in hun APV staan. De Tweede Kamer wil het vloekverbod juist helemaal schrappen en daarvoor lijkt een meerderheid te zijn. De Kamerfractie van de SGP noemt dat „een teken van geestelijke crisis.”