Nieuws/Binnenland
1175627
Binnenland

Eindoordeel over fraude Stapel

Het nieuws over de grootschalige fraude van professor sociale psychologie Diederik Stapel sloeg vorig najaar in als een bom. Nu, ruim een jaar later, is het eindrapport over de fraude af. Woensdag presenteren de commissies die onderzoek hebben gedaan naar het werk van de gevallen hoogleraar, hun resultaten in Amsterdam.

Dat Stapel op grote schaal gesjoemeld heeft met onderzoeksgegevens is inmiddels duidelijk geworden. De sociaal psycholoog blijkt gefraudeerd te hebben in zeker 55 van de 130 onderzochte artikelen en in 10 boekhoofdstukken. Daarnaast is volgens de commissies een sterk vermoeden van fraude in tien artikelen, waarvan er twee ook gepubliceerd zijn als boekhoofdstukken.

In het eindrapport gaan de commissies in op de aard van de fraude en de cultuur die dat mogelijk heeft gemaakt. Ook formuleren de commissies aanbevelingen om dit soort wetenschappelijk wangedrag in de toekomst tegen te gaan.

Diederik Stapel zelf heeft één keer gereageerd op de hele zaak. Dat deed hij met een schriftelijke verklaring, naar aanleiding van de eerste tussentijds rapportage over de omvang van de fraude. „Ik bied mijn collega's, mijn promovendi en de gehele academische gemeenschap mijn oprechte excuses aan”, schreef hij daarin. Stapel zei te beseffen dat hij hun veel leed en verdriet heeft berokkend. Hij gaf aan dat hij hulp heeft gekregen om „te achterhalen waarom dit alles is gebeurd”.

Boeteboek

Na deze verklaring is Stapel niet meer in de openbaarheid getreden. Wel heeft hij een boek geschreven met de titel 'Ontsporing', schrijft de Volkskrant. Daarin geeft de ontslagen hoogleraar sociale psychologie waarschijnlijk tekst en uitleg over de grootschalige fraude waardoor hij vorig jaar in opspraak raakte.

Hoewel Stapel in alle stilte heeft gewerkt aan dit boek, lekte de aankondiging ervan gisteren uit. Die stond dinsdag namelijk door een technische vergissing al op de website van de Free Record Shop. Volgens de aankondiging zal het boek komende vrijdag verschijnen als paperback van 18,90 euro.