Nieuws/Binnenland
1175652
Binnenland

'Koemelk draagt bij aan reuma'

Het drinken van koemelk heeft te maken met het ontstaan en het in stand houden van reuma. Dat is althans de overtuiging van moleculair bioloog Fons van de Loo, die start met een groot onderzoek dat binnen twee jaar het verband moet aantonen.

De aan het UMC st. Radboud verbonden wetenschapper gaat uit van de oude volkeren die leefden van de jacht en visserij en geen koemelk dronken. „Bij een volk als de Inuït komt reumatoïde artritis (RA) minder voor dan in de moderne maatschappijen. Er is een kans dat dat komt door het minder drinken van koemelk. Met het drinken van melk komen kleine celdeeltjes, exosomen genaamd en celblaasjes, van de koe zelf mee. Ik wil onderzoeken of die celdeeltjes het afweersysteem ontregelen.”

Omdat melk eerder in verband is gebracht met maagdarmziekten en diabetes type 1, vindt het Reumafonds het onderzoek van De Loo dermate interessant dat een groot bedrag is vrijgemaakt. „In totaal investeren we 3,8 miljoen euro in meerdere nieuwe fundamentele wetenschappelijke onderzoeken naar de oorzaak en behandeling van reuma. De geschiedenis leert dat veel echte doorbraken in onderzoek vaak uit onverwachte hoek komen. Daarom willen wij ook dit soort onderzoek een kans geven,” aldus directeur Lodewijk Ridderbos van het Reumafonds.

Van de Loo denkt dat de exosomen wie wij binnenkrijgen uit voedsel onze immuniteit sturen en de ontstekingen bij RA gaande houden. „We worden door die exosomen uit voedsel gevoeliger voor een ziekte als RA. Vervolgonderzoek moet aantonen hoevéél melk je moet drinken om die gevoeligheid te verhogen. Ook wil ik kijken of we de exosomen kunnen herprogrammeren zodat ze het afweersysteem in de goede richting bijsturen. Als dat lukt, kunnen we een voedingssupplement maken dat kan helpen bij de behandeling van reuma.”

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben reuma. Daarvan hebben ongeveer 250.000 mensen reumatoïde artritis (RA).