Nieuws
1175670
Nieuws

Damrak houdt winst vast

De Amsterdamse beurs stond aan het slot van de dag nog altijd ruim op winst, al was het hoogste punt van de dag voorbij. Beleggers reageerden opgelucht op het akkoord dat de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben bereikt over de Griekse schuldenpositie.

In de markt was echter ook twijfel of de Grieken in feite toch geen schuldafschrijving hebben gekregen en of ze wel in  staat zijn alle voorgenomen bezuinigingen volgens plan te realiseren.

De AEX sloot uiteindelijk  0,6% hoger op 332,9 punten. De Midkap-index ging ook 0,6% omhoog tot 519,6 punten.                             

Ook elders in Europa was de stemming positief. Frankfurt steeg 0,6%. Londen noteerde 0,2% in de plus.

De eurolanden en het IMF zijn het eens geworden over een pakket aan maatregelen om de Griekse schuld houdbaar te maken op de lange termijn. Zo worden de rentes van leningen verlaagd en wordt de looptijd van de leningen verlengd. Ook zullen landen winsten op leningen terugsluizen naar Griekenland. Daarnaast zal het land eigen schulden op gaan kopen. Eigenlijk is het Griekse schuldenprobleem daarmee naar 2040 doorgeschoven.

Volgens hoogleraar bankwezen en financiering Harald Benink, zijn de maatregelen om de Griekse staatsschuld terug te dringen of om de economische neergang van dat land te stoppen. „De onhoudbare combinatie van een slechte concurrentiepositie en te hoge staatsschuld verbetert iets, maar blijft bestaan. De negatieve spiraal wordt zo niet doorbroken.”

„Uiteindelijk is nu ook sprake van een herstructurering van de schuld”, stelt Benink. „Politiek is het voordelig omdat je kunt blijven zeggen dat je al het geld ooit terugkrijgt. Dat gebeurt alleen veel later dan eerder afgesproken en tegen een lagere rente, waardoor de opbrengst lager is dan gedacht.” Bovendien is er het effect van de inflatie, die nu tot 2040 kan knabbelen aan de Griekse schulden.

Volgens Luc Aben van Van Lanschot Bankiers is het toch een plus dat er nu relatieve rust is gekomen. "Er is genoeg liquiditeit, de koersen zijn laag en de rendementen op aandelen hoog. Dat moet een goede ondertoon opleveren."

In de AEX stond SBM Offshore lang bovenaan met een winst van 2,9% op €8,46. De Britse bank Barclays verhoogde het advies voor het oliegerelateerde fonds van 'onderwogen' naar 'overwogen'.

ASML was uiteindelijk de grootste stijger met een plus van 3% op €42,27. Boskalis herstelde zich van het lichte verlies van gisteren en ging 1,9% omhoog op €31,64. De baggeraar heeft een bod gedaan van €682 miljoen op Dockwise.

Aan de andere kant was KPN hekkensluiter met een verlies van 5,7% op €4,21. De Amerikaanse zakenbank JPMorgan handhaaft het advies voor het telecomconcern op 'onderwogen'. Verder maakte kredietbeoordelaar Moody's bekend dat de Europese telecombedrijven het ook volgend jaar moeilijk krijgen.

Bij de middelgrote fondsen was SNS Reaal de grootste stijger met een plus van 3,6% op €0,96. Vopak volgde met een winst van 2% €57,54.

Vastned Retail steeg 1% op €33,05. De Britse bank HSBC verlaagde het koersdoel van het vastgoedfonds naar €34,50.

Bouwbedrijf Heijmans was de rode lantaarndrager met een verlies van 2,7% op €6,45. Imtech zakte nog eens 1,2% op €16,45

AScX-fonds Kardan schoot 5,6% omhoog op €0,81. De investeringsmaatschappij heeft in het derde kwartaal €20 miljoen winst geboekt.

Dockwise verloor 0,4% op €17,13. ING verlaagde het advies voor het bedrijf van 'houden' naar 'kopen'.