Nieuws/Binnenland
1175682
Binnenland

UU steeds positief over Red Bull

De Universiteit Utrecht (UU) moet openheid van zaken geven over wetenschappelijke onderzoeken die door energiedrankproducent Red Bull worden betaald. Dat wil de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die toezicht houdt op de wetenschap in ons land. De conclusies van de gesponsorde studies blijken tot nog toe steeds positief uit te pakken voor Red Bull.

Hoogleraar prof. dr. Berend Olivier, die de onderzoeken begeleidt, bevestigde gisteren tegenover deze krant dat de producent een bedrag van 300.000 euro heeft betaald om in een tijd van vier jaar meerdere studies te doen. De meest recente ging over dronkenschap, maar al eerder werd het effect op autorijden en leerprestaties bekeken. Eén onderzoeker wordt fulltime uit het potje betaald. Wel zou er een contract zijn, waarin wordt gesteld dat Red Bull zich niet mag bemoeien met de inhoud van de studies.

Deze maand werd geconcludeerd dat het energiedrankje dronkenschap zou doen verminderen. Eerder, in 2010, meldde de UU in een persbericht dat „de rijvaardigheid tijdens lange snelwegritten aanzienlijk wordt verbeterd door het drinken van de energiedrank Red Bull.”

Lees alle details vandaag in De Telegraaf