Nieuws/Binnenland
1175689
Binnenland

Ruzie boeren en burgers Oirschot beslecht

Aan jarenlange ruzie tussen burgers en boeren in buurtschap Huijgevoort in Oirschot is een eind gekomen. Een meerderheid van de gemeenteraad ging dinsdagavond laat akkoord met een bijdrage van ruim 1,3 miljoen euro aan de verplaatsing van een varkensbedrijf. Ook de provincie betaalt ruim 1,3 miljoen euro mee.

De ruzie in het buurtschap tussen 10 families werd symbool voor het wantrouwen tussen boeren en burgers op het (Brabantse) platteland. Omwonenden lijden onder de stank terwijl boeren willen en mogen uitbreiden.

Deze maand werd een compromis bereikt. Een varkensbedrijf vertrekt en de twee bedrijven die achterblijven zien af van uitbreiding en rusten hun stallen uit met luchtwassers. De omwonenden zien af van verdere bezwaarprocedures.

Twee van drie coalitiepartijen stemden uit principe tegen bijdrage van de gemeente voor oplossing van een 'burenruzie'. „We kunnen met dat geld een veel groter deel van de gemeenschap blij maken”, oordeelde coalitiepartij De Gewone Man. Coalitiegenoot VVD meent dat het varkensbedrijf de verhuizing zelf moet betalen. Coalitiepartij CDA stemde wel voor.

Voor boerenorganisatie ZLTO en de provincie is het compromis in Huijgevoort voorbeeld voor vergelijkbare situaties in Brabant. „Volgend jaar willen we op 20 à 25 andere locaties in Noord-Brabant en Zeeland waar onze leden tegen vergelijkbare problemen aanlopen proberen het gesprek aan te gaan”, zei directeur Elies Lemkes van ZLTO dinsdag in de Brabantse kranten.

De gemeenteraad van Oirschot benadrukte dat deze oplossing eenmalig is.