Nieuws/Binnenland
1175712
Binnenland

Voetbalacademie gewild exportproduct

Na kaas, bloemen en aardgas blijkt inmiddels ook het concept van de Nederlandse Voetbalacademie een gewild exportproduct. De verspreiding van vakkennis op voetbalgebied door middel van cursussen en symposia slaat in steeds meer landen aan.

Het door Raymond Verheijen en beschermheer Guus Hiddink  in 2009 ontwikkelde concept is inmiddels onder de vlag van de World Football Academy ontwikkeld in Japan, Zuid-Afrika en Engeland. ,,En volgend jaar gaan we ook naar Dubai, de Verenigde Staten, Argentinië en Australië. Het is een gat in de markt en het wordt steeds mondialer”, aldus oprichter Verheijen. De Amsterdammer was tot voor kort werkzaam als assistent-bondscoach van Armenië, maar legde die functie recent neer. ,,Het was niet meer te combineren met de World Football Academy. Het is een groot succes. Het blijkt dat in de voetbalwereld veel vraag is naar vakkennis op allerlei gebieden. Morgen (vandaag, red.) hebben we in Amsterdam het derde Nationale Voetbal Symposium waar onder meer Co Adriaanse, Marco van Basten en de fysieke trainer van de New York Knicks zullen spreken.”

 Dit soort symposia wordt inmiddels in meerdere landen gehouden. ,,Ik heb een lijstje gemaakt van tien vakgebieden, die van groot belang zijn voor een voetbaltrainer, en heb daarbij de tien mensen gezocht, die naar mijn mening de beste specialist zijn op die onderdelen. Die beste specialisten maken onderdeel uit van ons team en zijn bereid hun kennis te delen.”

Naast kennisoverdracht kent de World Football Academy inmiddels een tweede  poot. ,,Wij opereren als consultants op het gebied van de jeugdopleiding en zetten in het buitenland jeugdopleidingen op, die op Nederlandse leest zijn geschoeid. Onder druk van Financial Fair Play zijn er steeds meer clubs in met name Oost-Europa en het Midden-Oosten die werk willen maken van hun jeugdopleiding. Met onze kennis helpen we die clubs om dat op poten te zetten. Op deze manier zijn we al actief in Rusland (Kuban Krasnodar), Oekraïne (Metallurg Donetsk) en Armenië, waar bij FC Banants Erevan inmiddels Gert Aandewiel en Raymond Atteveld werken en waar binnenkort ook een Nederlandse keeperstrainer, fysiotherapeut en video-analyticus aan de slag gaan. Volgend jaar gaan we ook in Abu Dhabi een jeugdopleiding opzetten. De vraag is momenteel zo groot, dat het direct ook onze grootste valkuil is, want we willen natuurlijk wel kwaliteit blijven leveren.”