Nieuws/Binnenland

Tips wat te doen in Växjö

Door Wendy Roep

Het is weliswaar niet de mooiste stad van Zweden, maar wel een van de gezelligste. Met zeventigduizend inwoners, een eigen universiteit en veertien beroemde glasfabrieken in de directe omgeving is Växjö, hoofdstad van de Zweedse provincie Småland, een perfecte bestemming voor een stedentripje.

GLAS

De Sandgärdsgatan, de straat die vanuit het centrum naar de Dom toeloopt, is verfraaid met zeven glazen kunstwerken, ieder ontworpen door een van de toonaangevende ontwerpers van glasfabriek Kosta Boda. Dat nu juist de ontwerpers van Kosta Boda zijn gevraagd, is niet helemaal toevallig.

In de omgeving van Växjö, in een straal van circa vijftig kilometer, liggen veertien glasfabrieken, die samen het neusje van de Zweedse designzalm vormen: Orefors, Pukeberg en Nybro zijn maar een paar van de namen die glasliefhebbers als muziek in de oren zullen klinken.

De fabriek en ontwerpstudio van Kosta Boda is de oudste en grootste. Onder de vlag Glasriket (Koninkrijk van Glas) profileren de samenwerkende bedrijven zich als dé attractie van Växjö en omgeving. Je kunt de fabrieken bezoeken, glasblazers aan het werk zien, shoppen tot je failliet bent en zelfs een glaasje drinken in het door Kosta ingerichte glashotel.

 

RELIGIE

Of je ‘m mooi vindt of niet, de merkwaardige domkerk met twee torenspitsen domineert het aanzien van Gamla stan, het oude centrum. De legende vertelt dat de heilige Sigfrid, inmiddels gepromoveerd tot beschermheilige van de stad, een eerste versie van de kerk bouwde, op een door God persoonlijk aangewezen plaats.

De kerk werd daarna steeds weer verbouwd, afgebrand, opnieuw opgebouwd, gewijzigd en vergroot tot wat er nu staat. De vondst met de twee spitsen dateert van recenter tijd: 1960. Ook van binnen zie je dat de kerk met zijn tijd is meegegaan.

De strakke geometrische vormen en klassieke schilderijen worden afgewisseld met modern vormgegeven elementen, die – hoe kan het ook anders? – zijn gemaakt van glas. Dat levert mooie plaatjes op. Wie wil er nou niet zijn kaarsje branden in een fraaie glasboom?

 

NOG MEER GLAS

Het Smålandsmuseum biedt niet alleen onderdak aan cultuurhistorische voorwerpen uit de eigen provincie, maar heeft ook de Zweedse nationale glascollectie in beheer.

De meeste voorwerpen zijn veilig opgeborgen in ondergrondse kluizen, maar een aanzienlijk deel is te bewonderen in de permanente tentoonstelling en bijzondere exposities.

Dat er in Zweden al rond het jaar 1500 glas werd gemaakt, blijkt uit overgeleverde documenten uit die tijd. Het museum toont allerlei soorten glas; van pronkkristal tot simpel en eenvoudig glaswerk, met een duidelijke gebruiksfunctie.

Sommige van die functionele ontwerpen zijn uitgegroeid tot heuse stijliconen; denk maar aan de Coca-Colafles en de fles van het Zweedse wodkamerk Absolut. Het museum heeft ook plaats ingeruimd voor glas als kunstvorm. Werk van met name moderne ontwerpers is fraai geëxposeerd en uitgelicht.

 

EMIGREREN

Wie de welvaart en verzorgingsstaat in Zweden in ogenschouw neemt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het land niet eens zo heel lang geleden behoorde tot de armste regio’s van Europa. De geïsoleerde igging en weinige internationale handelscontacten leidden in de jaren tussen 1850 en 1930 tot een ware exodus.

Maar liefst 1,1 miljoen Zweden verlieten – gedwongen door de honger – hun vaderland om hun geluk te beproeven in het land der beloften: de Verenigde Staten. Na een overtocht die per zeilschip soms wel honderd dagen duurde, streken zij overal in de States neer. Er waren wel bepaalde enclaves waar men elkaar opzocht. Zo staan bijvoorbeeld in de staat Minnesota nog altijd veel Zweedse namen in het telefoonboek.

Småland behoorde tot de armste regio’s en was dan ook grootleverancier van aspirant- Amerikanen. In totaal ruim tweehonderdduizend Smålanders scheepten zich in. De nazaten van deze emigranten komen nu vaak weer terug om hun roots te ontdekken. Zij bezoeken het Utvandrarnas Hus, een museum waar het verhaal van de emigranten wordt verteld.

 

ETEN & DRINKEN

Moe geworden van al dat glas? Dan ga je op zoek naar een horecagelegenheid, die serveert wat jij lekker vindt. Keuze is er genoeg in deze stad; van fastfood tot Thais, van Zweedse husmanskost tot pizza, van de Franse keuken tot Japanse sushi. Zweden eten graag’s middags warm, maar als dat je te zwaar valt, strijk je neer bij PM & Vänner aan de Storgatan.

Zij serveren de beste broodjes van Växjö, desgewenst aangevuld of ingeruild voor een frisse salade of een kop ambachtelijk bereide soep. Biologisch eten en gebruik van gerechten uit de eigen streek staan sowieso hoog op de kaart in Zweden.

En waarom zou je midden in de zomer boontjes uit Egypte eten, als het land zelf zoveel lekkers oplevert? Wat wel van ver moet komen, is koffie. De beste wordt geserveerd bij Wayne’s, in winkelcentrum Linné Gallerian (ook aan de Storgatan). Niet goedkoop, wel heel erg lekker!

 

Bron: Nordicmagazine.nl