Nieuws
1176005
Nieuws

Elektrische fiets niet te stuiten

Ons land heeft de grens overschreden van een miljoen elektrische fietsen. Het afgelopen jaar was de groei met tweehonderdduizend rijwielen zo explosief, dat het totaal van het tweewielerpark nu voor vijf procent uit fietsen met trapondersteuning bestaat.

Dat blijkt uit cijfers die het kenniscentrum Fietsberaad vandaag op een groot congres in Amersfoort openbaar zal maken.„De markt van de elektrische fiets blijft maar groeien en groeien. Met name boven de 46 jaar is het een uitermate populair vervoermiddel, want binnen deze leeftijdscategorie heeft inmiddels tien procent een elektrisch rijwiel. Daaronder bedraagt het aantal nog slechts een procent”, zegt Otto van Boggelen van Fietsberaad.

„Maar het zal niet lang meer duren of het zal in alle leeftijdscategorieën de twintig procent gaan halen. De enorme toename zal niet meer te stuiten zijn.” Het is voor het eerst dat er zo veel informatie rond de zogenoemde e-bikes in ons land verzameld is.

Kilometers afleggen

Fabrikanten, leveranciers en instanties als de Bovag en ANWB hebben hun medewerking verleend om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. „Opvallend vind ik vooral dat er veel meer kilometers worden afgelegd op een zogenoemde e-fiets. In vergelijking met een gewoon rijwiel wordt er wekelijks ruim tien kilometer meer gereden.

Tot 46 jaar is dat 31,32 kilometer tegenover 20,7 op een rijwiel zonder ondersteuning. Bij de 46- tot 60-jarigen is dat respectievelijk 30,9 en 17,3 kilometer. De 65-plussers rijden het meest, want die maken 31,4 kilometers, terwijl die op een gewone fiets slechts 15 kilometer aflegden”, stelt Van Boggelen. Fietsberaad maakt vandaag ook bekend dat de snelheid van fietsers met ondersteuning behoorlijk hoog ligt. „Gemiddeld haalt men 18,7 kilometer per uur.

Mannen van 46-60 jaar rijden met 20,1 km/u het hardst, vrouwen boven de 60 jaar met 17,8 het zachtst. Bekend is dat er wel snelheden gehaald kunnen worden van tegen de veertig km/u”, zegt Van Boggelen, „maar dat is extreem en daarmee ben je voor iedereen tegelijkertijd een gevaar op de weg.”Gebruikers zeggen vooral problemen te hebben met het stallen van hun rijwiel.