Nieuws/Buitenland

'Universiteit Brussel zwicht voor moslims'

De Vlaams-nationalistische partij Vlaams Belang vindt dat de Brusselse Hogeschool-Universiteit (HUB) zwicht voor moslims. De HUB heeft haar studenten namelijk opgeroepen zich niet meer provocerend te verkleden tijdens een ontgroening.

De oproep kwam nadat onlangs een mannelijke student door allochtonen was verkracht. Het slachtoffer had zich als vrouw verkleed. De HUB zegt dat dergelijk gedrag voor sommige groepen provocerend kan zijn.

Volgens Vlaams Belang (VB) is wel duidelijk dat die „bepaalde groepen“ dezelfde personen zijn die ongesluierde meisjes uitschelden voor hoer en homo's op straat aanvallen. De houding van de HUB is onaanvaardbaar omdat impliciet de schuld wordt gelegd bij de slachtoffers, aldus VB maandag in een verklaring.

Ook de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bruno De Lille, reageert ontzet. „Het mag nooit de boodschap zijn dat het slachtoffer zich moet aanpassen”, zei hij tegen Belgische media.

De politicus van de groenen vindt dat de HUB een fout signaal uitzendt. Hij hoopt dat de universiteit terugkomt op haar besluit: „Aan zelfcensuur doen we niet.”