Nieuws/Binnenland
1176411
Binnenland

Fantastische sfeer bij Westrandweg Run

Het weer kon de 10.000 lopers er zaterdag niet van weerhouden van de unieke Westrandweg Run een groot succes te maken. Atleet Roy Hoornweg de dag af door als eerste hardloper de finish over te rennen. Een half uur daarvoor had oud-minister Camiel Eurlings het eerste startschot gelost voor de drieduizend hardlopers die aan de tien kilometer over het verse asfalt meededen.

Ook Eurlings zelf, die ervoor heeft gezorgd dat de Westrandweg er is gekomen, had zijn hardloopschoenen aangetrokken. De sfeer onderweg was fantastisch, vertelde hij nadat hij finishte. „Doordat we op het viaduct waren gedraaid konden we de laatste lopers ook zien rennen. Die werden door iedereen aangemoedigd en er doorheen gesleurd. Dat was zo mooi. En het uitzicht onderweg was ondanks de mist ook prachtig.”

Mistig

Hoornweg heeft onderweg minder van het uitzicht kunnen genieten. „Jammer dat het zo mistig was. En we hadden best wat tegenwind. Maar het is natuurlijk wel heel tof dat ik het parcoursrecord heb gerend. Want die kan me nooit meer worden afgepakt.”

Om vier uur gaf de hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs, het startschot voor 2000  lopers van de halve marathon die in het donker eindigde en met een tijd van 1 uur en 11 minuten werd gewonnen door Arne Mulder. „Het was zo bijzonder. Ik liep daar midden op het langste viaduct van Nederland. In de doodse stilte en om me heen zag ik alleen de lucht en een randje weilanden. En het is natuurlijk helemaal speciaal omdat je zo eigenlijk een stukje geschiedenis schrijft.”

Fun Run

De kers op de taart was de Fun Run. Al voordat de 10 kilometer lange loop begon werd er druk gefeest op de nummers van Peter Beense. Verkleed als hulpsinterklazen, bruidjes en Elvis renden de lopers daarna kleurrijk verlicht de duisternis in. Een goede tijd neerzetten was bij deze loop duidelijk niet het hoofddoel. Onderweg zongen de 5000 sportievelingen elkaar toe en ook na de finish hadden de renners nog energie over voor een dansje en een welverdiend drankje.

Het eerste deel van de Westrandweg zal vrijdag 14 december vanaf 5.00 uur open zijn voor het verkeer. Zo maakte directeur-generaal Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers, vandaag bekend voor de start van de sfeervolle Westrandweg Run die Rijkswaterstaat samen met De Telegraaf organiseerde.

Coentunnel

Het stuk waar vanaf half december gereden mag worden, loopt vanaf het knooppunt Raasdorp tot de aansluiting Luvernes. Het overige deel van de weg met de Tweede Coentunnel is in het voorjaar van 2013 klaar. Vanaf dan zal de Coentunnel echter worden gerenoveerd.

Maar in 2014 is het echt zover. Dan zijn zowel de Westrandweg, als de beide Coentunnels begaanbaar.