Nieuws
1176816
Nieuws

Speciale Telegraaflezersactie

Per stoomtrein naar kerstmarkten in Maastricht en Valkenburg

Liefhebbers van oude stoomtreinen kunnen hun hart ophalen, want de Stoom Stichting Nederland (SSN) rijdt op zaterdag 8 december 2012 met een stoomsneltrein op het reguliere spoor vanuit Rotterdam CS via Utrecht CS naar de kerstmarkten in Maastricht en Valkenburg en weer terug. En het mooiste is dat u als Telegraaflezer gebruik kunt maken van een speciale promotiecode waardoor u de toeslag van € 10,- boven op de reissom van € 69,- niet hoeft te betalen.

Tijden van weleer herleven op 8 december als de SSN stoomsneltrein langs het perron staat. Openstaande en dichtklappende wagondeuren, omzoomt met slierten waterdamp van de stoomverwarming, die uit de kieren van de verbindingsslangen ontsnappen markeren de sfeer. Je ruikt de geur van verbrande kolen. De stoker en de machinist lopen nog even het drijfwerk na en stoken onderwijl het vuur hoog op om voldoende stoom voor het vertrek te hebben. De conducteur fluit voor vertrek en niet veel later rolt met veel kabaal, gesis en heel veel power de stoomtrein het station uit.

Restauratierijtuig

Onderweg tijdens deze bijzondere rit kunt u genieten van prachtige typische Nederlandse landschappen met leuke dorpjes, kerkjes, rivieren, akkers en weilanden (en voor stoomloks wegrennend vee). Maar ook voor een hapje en een drankje kunt u terecht in het mitropa restauratierijtuig en bij het horecateam van de SSN.

Na genoten te hebben van deze bijzondere rit kunt u vervolgens uitgerust de kerstmarkt op het Vrijthof in Maastricht bezoeken, die dit jaar onder de naam 'Magisch Maastricht' plaatsvindt. Maar u kunt ook in Valkenburg bijvoorbeeld naar de bekende kerstmarkt in de Fluwelengrot.

De Pacifiic sneltreinlocomotief die zelf 175 ton weegt, heeft 35 kuub water en 11 ton kolen aan boord. Vroeger stonden op alle stations waterkolommen, waaruit onderweg snel water genomen kon worden. Maar die bestaan niet meer, zodat nu onderweg via een brandslang met veel minder druk opnieuw 35 kuub water moet worden getankt.

Gediplomeerde vrijwilligers

Stoom Stichting Nederland is 35 jaar geleden opgericht en is in het museum stoomdepot te Rotterdam-Noord gevestigd. Het heeft als doelstelling hoofdlijnstoomlocomotieven in bedrijfsvaardige toestand voor het nageslacht te bewaren. Deze semi professionele organisatie wordt gerund door gediplomeerde vrijwilligers. De werkplaats is officieel door Railned erkend en gecertificeerd.

Het materieel voldoet aan de wettelijke onderhoudstermijnen en veiligheidseisen, zoals Stoomwezen/Lloyd’s. Hierdoor is de SSN toegelaten op het hoofdspoorwegnet. Alleen al om deze reis te kunnen uitvoeren maakt de stichting ruim 9000,- euro aan kosten. Dat geld moet namelijk worden betaald aan de spoorwegconsessiehouder, de spoorbeheerder en de kolenboer. Alles wat er vervolgens meer binnenkomt is voor het herstel van het materieel.

Pacific sneltreinstoomlok

Voor deze rit zet de SSN de pacific sneltreinstoomlok 01 1075 in. De locomotief is voorzien van automatische trein beïnvloeding voor het Nederlandse en Duitse spoorwegnet. Het is daarmee de eerste stoomlok in Europa die zelfstandig grensoverschrijdend kan rijden.

Het reisschema van de stoomtrein ziet er ongeveer als volgt uit: Vertrek Rotterdam CS circa 08.00 uur Vertrek Utrecht CS circa 08.50 uur Aankomst Maastricht circa 11.45 uur Aankomst Valkenburg circa 12.25 uur. Om circa 18:00 uur wordt Maastricht weer verlaten en om circa 21.10 uur zal de trein Utrecht Centraal bereiken om rond circa 22.05 weer terug te keren in Rotterdam.

Speciale lezersactie

Speciale lezersactie De Telegraaf Tarief: Volw: € 69.00 Kind (4-14): € 40.00 Toeslag niet donateurs: € 10.00. Als Telegraaflezer hoeft u deze toeslag niet te betalen als u de kaartjes bestelt via de website van de Stoom Stichting Nederland en gebruik maakt van de speciale promotiecode. Daarbij moet u het volgende doen: Onder aan het artikeltje over de rit naar de kerstmarkten  van 8 december Klikt u op tekst: “via dit formulier” en vult u in het scherm dat u vervolgens ziet bij de promotiecode alleen de Telegraaf promotiecode in: Tel121208

(Dus geen andere velden!). Vul vervolgens het bestelformulier in en maak het verschuldigde bedrag direct over.

De definitieve dienstregeling met plaatsbewijzen en zitplaatsreserveringsnummer(s) zullen daarna door de stichting naar u worden toegezonden. Mocht het verschuldigde bedrag op woensdag 5 december nog niet op de SSN rekening te zijn gestort, maar wel voor de uitvoering van de reis, dan vindt levering van de plaatsbewijzen in de trein plaats. De dienstregeling ontvangt u dan per mail. SSN plaatsbewijzen zijn alleen geldig in de SSN stoomtrein en niet bij andere spoorvervoerders, zoals de NS, Connexion, Veolia, Arriva en Syntus.

Meer informatie over kerstmarken in Maastricht en Valkenburg