Nieuws/Buitenland
1177282
Buitenland

Verdachten aanslag bus Tel Aviv gearresteerd

Israëlische veiligheidsdiensten hebben arrestaties verricht in verband met de aanslag op een bus woensdag in Tel Aviv. Dat meldden Israëlische media donderdag.

Door de bomaanslag raakten meer dan 20 mensen gewond. De meeste arrestaties zouden zijn gedaan op de Westelijke Jordaanoever. Een van de verdachten zou een Arabisch-Israëlische man zijn uit het plaatsje Taibeh in Israël. De verdachten zouden gelieerd zijn aan de Palestijnse organisaties Hamas en de Islamitische Jihad.

De Arabisch-Israëlische man zou de bom hebben geplaatst bij de bus, waarna Palestijnse handlangers deze op afstand tot ontploffing brachten met behulp van een mobiele telefoon. De politie gaf verder geen informatie over hun identiteit en het exacte aantal aangehouden verdachten. De politie hield al rekening met de mogelijkheid dat Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever achter de aanval zaten.

Terwijl de Gazastrook een omheinde enclave onder Israëlische blokkade is, heerst de Palestijnse Autoriteit in de Westelijke Jordaanoever. Daar is geen sprake van een Israëlische belegering. Maar veel bewoners sympathiseren met de islamitische Hamas in de Gazastrook en verwerpen permanente vrede met de Joodse staat.

De aanval op de bus was de eerste bomaanslag in jaren in Tel Aviv.