Nieuws/Buitenland
1177306
Buitenland

Levenslang voor Oostenrijkse 'ijsmoordenaar'

Een vrouw in Oostenrijk die bekendstaat als de 'ijsmoordenaar', is veroordeeld tot levenslange opsluiting. De 34-jarige Spaans-Mexicaanse had haar beide echtgenoten in stukken gezaagd, in mootjes gehakt en verborgen in de kelder van haar ijssalon.

De moord op de eerste echtgenoot gebeurde in 2008 en die op haar nieuwe partner 2 jaar later. De vrouw schoot Holger Holz en Manfred Hinterberger allebei dood en verborg de in stukken gehakte lijken in blokken beton. Die verstopte ze in de kelder van haar winkel in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De gruwelijke resten werden bij toeval ontdekt tijdens onderhoudswerkzaamheden in juni 2011. De vrouw vluchtte daarop naar Italië waar ze enkele dagen later werd aangehouden en later uitgeleverd.

Het daarop volgende proces trok veel media-aandacht. Woensdag was er nog een presentatie van een door de rechtbank aangestelde medisch deskundige van foto's van afgezaagde hoofden en andere lichaamsdelen van de slachtoffers.

De vrouw legde een volledige en gedetailleerde bekentenis af. Ze omschreef Holz als een „gewelddadige en luie pestkop” en in haar relatie met Hinterberger, een verkoper van ijsmachines, voelde ze zich alsof ze „in een gevangenis zat”.

Tijdens haar arrestatie was de vrouw 2 maanden zwanger van een andere man, met wie ze in maart dit jaar in de gevangenis trouwde. Het kind werd geboren in januari, maar is haar onmiddellijk ontnomen. Naar verluidt wordt het nu verzorgd door haar ouders in Spanje.

Hoofdaanklaagster Petra Freh noemde de moorden „verdorven en verschrikkelijk”. Ze omschreef de verdachte als een „zeer gevaarlijke vrouw die tot alles in staat is”. De rechtbank veroordeelde de 34-jarige tot levenslang in een beveiligde psychiatrische inrichting.

„Ik kan niet anders zeggen dan dat het mij spijt dat ik Holger en Manfred het leven nam”, zei de betraande verdachte in haar laatste woord na een proces van 4 dagen.