Nieuws/Binnenland
1177337
Binnenland

AEX sluit met nette winst

De Amsterdamse beurs is vandaag met een kleine winst gesloten. Beleggers waren blij dat de industriële bedrijvigheid in China, volgens een voorlopige schatting van HSBC, deze maand eindelijk eens groeide. Stiekem hopen beleggers dat het groeiwonder de groei van de eigen economie in versnelling kan brengen. "Bovendien zie je dat beleggers positief zijn gedraaid omtrent de fiscal cliff", zegt Pieter Wind (ING).

De AEX sloot 0,4% hoger op 327,70 punten. De Midkap-index deed het beter en ging 1,2% omhoog naar 514,82 punten.

Elders in Europa kregen Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt er 0,6% tot 0,8% bij.

Volgers Pieter Wind, directeur van ING Investment Management, voedde nieuws uit China vandaag de kooplust. De inkoopmanagersindex van de Britse bank HSBC gaf aan dat de industriële bedrijvigheid bij de Chinezen volgens een voorlopige schatting in november groeide, na 13 maanden op rij met krimp.

"Beleggers hebben niet alleen goede hoop dat China een harde landing kan voorkomen, maar geloven zelfs dat men de eigen economie in versnelling kan brengen", zegt Wind. "Zeker nu er na de machtsoverdracht economische stimulering op komst lijkt te zijn."

Ook was de angst voor de 'fiscal cliff', in ieder geval voor even, in de ijskast gezet. "Beleggers hebben daarin een draai gemaakt", zegt Wind. "Eerst vreesde men dat er een politieke patstelling zou ontstaan waarna automatische belastingverhogingen en overheidsbezuiningen de Amerikaanse economie erngstig pijn zou doen. Maar de Democraten en Republikeinen lijken bereidwillig om tot een compromis te komen."

Verder kijken beleggers uit naar wat, 'Black Friday' , de dag waarop het koopseizoen voor de kerst eigenlijk begint en winkeliers stunten met prijzen, financieel gaat opleveren. Sommigen zien de opbrengsten van detailhandelaren tijdens deze vrijdag, morgen dus, als belangrijke indicator voor de economie van de VS. Op Wall Street is vandaag geen handel in verband met Thanksgiving.

Voor de Europese tweedaagse top, over de begroting van de EU, die vanaf vandaag plaatsvindt, was minder aandacht van beleggers. De Europese schuldencrisis dendert ondertussen natuurlijk gewoon door. De bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector nam deze maand af, zo bleek uit gegevens van onderzoeksbureau Markit. En volgens Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit, heeft het pessimisme vooral onder Duitse bedrijven toegenomen.

In de AEX stond Air France KLM in de spotlights met een koerswinst van 2,6% op €6,78, geholpen door een gunstig analistenrapport van de Britse bank Barclays, die wijst op de verbeterde kasstroom en de positieve outlook. Het koersdoel ging dan ook omhoog.

Supermarktketen Ahold won 2% op €9,38, verzekeraar Aegon steeg 1,9% tot €4,33.

Fugro, dat begin deze week hard onderuit ging nadat het vrijdag nabeurs met een winstalarm en een aankondiging van het vertrek van de topman kwam, won 1,8% op €42,52.

Aan de andere kant gaf telecombedrijf KPN 0,5% prijs op €4,24, olie- en gasconcern RD Shell verloort eenzelfde percentage op €25,65.

Randstad daalde fractioneel op €23,92, na woensdag al onderuit te zijn gegaan.  Volgens ING-analist Marc Zwartsenburg komen er waarschijnlijk extra reorganisaties bij het uitzendbedrijf.

Douwe Egberts noteerde 0,2% hoger op €8,90, ondanks de aanhoudende onrust rond de boekhoudfraude bij een Braziliaanse dochter van het koffiebedrijf.

In de Midkap-index sprong Imtech 6,1% omhoog naar €16,98. De technische dienstverlener heeft nieuwe orders binnengesleept, in Duitsland, met de waarde van in totaal €37 miljoen. Zo gaat Imtech in het nieuwe hoofdkantoor van Greenpeace in Hamburg 'duurzame technologische infrastructuur' aanleggen. Het fonds kreeg bovendien steun van zakenbank SNS Securities, die het aandeel na de recente daling als koopje omschreef. Dat lieten beleggers zich geen twee keer zeggen.

Bouwbedrijf BAM voegde 3,2% toe aan de slotkoers van een dag eerder, en belandde op €2,81. Branchegenoot Heijmans kon ook potten breken, met 1,8% koerswinst op €6,18.

CSM sloot 0,8% hoger tot €15,50. De Zwitserse bank UBS heeft volgens een melding in het register van de AFM zijn belang in de leverancier van bakkerij-ingrediënten en melkzuurproducent teruggebracht.

Kabelaar Ziggo gaf echter 1,6% prijs op €24,41. SNS Reaal dook 1,2% omlaag en zakte weer onder €1, tot een koers van €0,988. Kredietbeoordelaar Moody's overweegt de bankverzekeraar af te waarderen vanwege de aanhoudende problemen op de vastgoedmarkt.