Nieuws/Binnenland
1177353
Binnenland

EU-top over meerjarenbegroting begint later

De Europese top in Brussel over de meerjarenbegroting begint donderdagavond later. De een-op-eengesprekken die Europees president Herman Van Rompuy met alle leiders voert, lopen uit, zo is bevestigd door zijn woordvoerder. Het overleg over de EU-begroting voor 2014-2020 zou eigenlijk rond 20.00 uur moeten beginnen, nu wordt het tijdstip van 21.30 uur aangehouden.

De leiders hopen overeenstemming te bereiken over de EU-financiën voor de volgende 7-jaarsperiode. Maar de tegenstellingen tussen de lidstaten zijn groot. Enerzijds zijn er landen die meer betalen dan ze krijgen uit Brussel, waaronder Nederland. Zij vinden dat Europa net als alle lidstaten met minder moet doen. Aan de andere kant staan de netto-ontvangers die een stevige EU-begroting willen.

Van Rompuy heeft alle 27 EU-leiders en nieuwkomer Kroatië uitgenodigd voor een apart gesprekje van 10 tot 15 minuten in kleine kring. Hij zal deze gesprekken nog verwerken in een nieuw compromis over de omvang van de begroting. Over het aangepaste voorstel zouden de leiders dan gezamenlijk in de avond gaan praten.